Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Joe Biden tror att Ryssland invaderar Ukraina och anspelar på Finlands möjligheter att ansluta sig till Nato: "Det sista Ryssland vill är att Finland förändrar sin säkerhetspolitiska inriktning"

Uppdaterad 20.01.2022 07:13.
USA:s president Joe Biden håller tal.
Bildtext Joe Biden höll tal i omkring 15 minuter, sedan svarade han på reportrarnas frågor om bland annat Ryssland och Ukraina.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Joe Biden tog upp sitt samtal med Finlands president Sauli Niinistö i samband med sin presskonferens på onsdag kväll.

– Det sista Ryssland vill, är att Finland förändrar sin säkerhetspolitiska inriktning, sa Biden i samband med en presskonferens när han ombads kommentera Natos och USA:s agerande gentemot Vladimir Putin och Ryssland.

Biden sade att han talat med Finlands statsminister, men verkar ha syftat på samtalet med president Niinistö.

Bakgrunden var en fråga om ifall Nato har förutsättningar att stå enat inför Rysslands aggression mot Ukraina och ifall Putin kan avskräckas med hjälp av hotet om sanktioner.

Presidentkansliet uppgav i tisdags att Niinistö och Biden förde ett långt samtal som behandlade säkerhetsläget i Europa, de allvarliga spänningarna vid Ukrainas gränser och möjligheterna att hitta lösningar.

Statsminister Sanna Marin i sin tur sade i onsdags till nyhetsbyrån Reuters att det är "mycket osannolikt" att Finland skulle ansluta sig till Nato under den pågående regeringsperioden. Marin betonade sin tidigare ståndpunkt och sade att Finland har rätt att ansluta sig till Nato i framtiden.

Biden: Ryssland kommer att invadera Ukraina

Joe Biden sade också att han tror att Ryssland kommer att invadera Ukraina.

– Jag tror han kommer att utmana Västvärlden, USA och Nato, så kraftigt han kan.

Därefter ombads Biden förtydliga ifall det betyder att han tror en rysk invasion är att vänta.

– Min gissning är att han (Putin) kommer att gå in. Han är tvungen att göra något, svarade Biden.

Enligt Biden kommer Putin och Ryssland få betala ett "enormt pris" ifall Ryssland invaderar Ukraina, både i form av mänskligt lidande och i form av ekonomisk skada.

"Om de invaderar kommer de att få betala"

USA har hotat Ryssland med kraftiga ekonomiska sanktioner ifall landet invaderar Ukraina. Det kan betyda att Ryssland stängs utanför det internationella finansiella systemet.

– Om de invaderar kommer de att få betala. Deras banker kommer inte att kunna göra affärer i amerikanska dollar, sa Biden.

Biden påminde bland annat om att Nato kommer att förstärka sina positioner i Östeuropa ifall av en rysk invasion.

– Putin har ett val, han kan engagera sig i diplomati eller bära ansvaret för konsekvenserna, sade Biden.

Biden fick också frågan om han förändrat sin synpunkt som han förde fram i juni i fjol i Genève, då han och Putin träffades i samband med ett toppmöte.

Då sade Biden att han inte tror att Putin vill ha ett "nytt kallt krig".

– Jag tror fortfarande att Putin inte vill ha ett fullskaligt krig, sa Biden.

Biden: Inga fler skolstängningar

Biden presskonferens inföll inför ettårsdagen för hans presidentskap och den pågick i nästan två timmar.

Ämnen som tangerades var bland annat Bidens inrikespolitiska agenda, coronaläget i USA och den galopperande inflationen.

– Vi befinner oss i ett klart bättre skede nu, än för ett år sedan, försvarade Biden sin coronahantering som på senare tid fått kritik i kölvattnet av Omikronvariantens framfart och den på många håll bristfälliga testkapaciteten i USA.

Biden sade också att USA inte längre kommer att införa nya nedstängningar på grund av pandemin. Skolor kommer inte heller att stängas, sade Biden och betonade att 95% av de amerikanska skolorna har pågående närundervisning.

Biden betonade att amerikanerna från och med nu kommer att kunna beställa gratis hemtester genom en statlig webbsida.

Han framhävde sina bedrifter, som det stora infrastrukturpaketet värd över en biljon dollar som kongressen godkände i höstas med stöd också från vissa republikaner.

Bidens andra storsatsning – det så kallade Build Back Better-paketet eller välfärdspaketet – med stora summor för klimatsatsningar och socialpolitiska ändamål stöter däremot på motvind. Republikanerna motsätter sig paketet liksom också två demokratiska senatorer. Biden erkände att paketet troligen måste bantas ner, innan det har chanser att gå igenom.

Biden förnekade att han skulle ha överskattat sina chanser att driva igenom omfattande ekonomiska agenda - givet demokraternas små majoriteter i kongressen båda kammare. Han nämnde att en majoritet av amerikanerna stöder de olika satsningarna - till exempel statsfinansierad småbarnsfostran och förlängd betald föräldraledighet – som ingår välfärdspaketet.

Artikeln har uppdaterats den 20.1.2022 klockan 02.08 med ytterligare information.

Artikeln har uppdaterats den 20.1.2022 klockan 07.11 med Bidens kommentar gällande nedstängningar och skolor.