Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Några framgångar, flera misstag och överoptimism – Svenska Yle bad en känd historiker bedöma Joe Bidens första presidentår

Från 2022
Uppdaterad 20.01.2022 15:24.
Joe Biden i ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin den 30 december 2021.
Bildtext Joe Bidens har på torsdag varit president i USA i ett år. Bilden visar Biden i telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin den 30 december 2021.
Bild: Lehtikuva

På torsdag infaller ettårsdagen för Joe Bidens presidentskap i USA – och det går inte bra för Biden, om man får tro amerikanska politiska bedömare.

Med mindre än ett år till mellanårsvalet är Bidens politiska agenda "i spillror", skriver New York Times-journalisterna Lisa Lehrer och Emily Cochrane. "Bidens agenda har kört in i en återvändsgränd", rubricerade nyhetssajten Axios nyligen.

De här omdömena tar framför allt fasta på färska motgångar gällande två av Bidens främsta politiska målsättningar: en omfattande reform av valsystemet för att skydda rösträtten, och ett historiskt stort välfärdspaket med klimatåtgärder och socialpolitiska satsningar, den så kallade Build Back Better-reformen.

Amerikanska medier älskar att överdriva i sina rubriker, men det amerikanska folket förhåller sig också mer kritiskt till Biden nu än vid någon annan tidpunkt under hans första år som president.

Cirka 42 procent stöder Biden

I början av presidentperioden kunde Biden gotta sig åt att klart över hälften av folket tyckte han gjorde ett gott jobb, medan den senaste noteringen ger ett stöd på ungefär 42 procent av de tillfrågade.

Endast Donald Trump har i modern tid varit mer impopulär vid samma tidpunkt av presidentperioden.

Joe Biden vid presskonferens den 19 januari 2022.
Bildtext Biden höll presskonferens den 19 januari inför ettårsdagen för sitt presidentskap.
Bild: Lehtikuva

Varför har Bidens popularitet rasat – och hur mycket kritik förtjänar presidenten efter ett år i Vita huset? Svenska Yle bad den erfarna presidenthistorikern, New York University-professorn Timothy Naftali ge sin syn på Bidens presidentskap hittills.

Enligt Naftali finns det inte en enskild förklaring till Bidens dalande popularitet.

– Det beror åtminstone delvis på faktorer som mer eller mindre funnits utanför Bidens kontroll, som pandemin. Men Biden och Vita huset har också gjort misstag, så frågan är komplicerad.

Coronapandemin – medvind i början men sedan kom problemen

Biden lovade redan under sin valkampanj att han tänker få coronapandemin under kontroll. Vita huset lyckades väl med att mobilisera vaccinen och Biden fick tidigt ett högt förtroende för sin hantering av epidemin.

En optimistisk Biden lovade ifjol att amerikanerna kunde se fram emot en normal vardag i juli 2021 – ett löfte som inte infriades.

I stället har nya virusvarianter ställt till det och drygt två år efter att pandemin bröt ut härjar smittan fortfarande både i USA och i resten av världen.

Det är logiskt att det också drabbat hans popularitetssiffror, menar Naftali.

Det politiska klimatet i USA är extremt svårnavigerat för vilken ledare som helst, och inte bara på grund av pandemin

Timothy Naftali

– Amerikanerna utgick ifrån att att pandemiläget skulle vara avsevärt bättre i nuläget. Inte för att Biden blev president, utan på grund av vaccinen. Men det är naturligt att amerikanerna ser sina ledare som ansvariga för landets tillstånd.

Biden har också fått kritik för att testkapaciteten inte trappades upp när de nya varianterna spred sig - och för att tillgängligheten av hemtester inte varit tillräcklig.

För att svara på behovet har Vita huset nu upprättat en webbsida där vem som helst kan få beställa hemtester till sig utan egen kostnad, vilket Biden var mån om att betona vid sin presskonferens inför årsdagen.

Missriktad optimism i samband med Afghanistanreträtten

Utrikespolitiken har också vållat huvudbry för Biden, som lovade återinföra kompetens i beslutsfattandet och se till att USA "är tillbaka" och återigen kan ses som en pålitlig aktör på den internationella arenan.

Truppreträtten från Afghanistan i augusti fick många att ifrågasätta Bidens kompetens. De flesta amerikaner stödde reträtten, men kaoset som präglade operationen väckte kritik.

Presidenthistorikern Timothy Naftali, vid New York University.
Bildtext Timothy Naftali är professor och historiker. Han kommenterar ofta USA:s politik bland annat på tv-kanalen CNN.
Bild: Getty Images

Professor Naftali erkänner att hela Afghanistanfrågan var "komplicerad", men säger att Biden i samband med reträtten begick ett av sina största misstag hittills.

– Av någon anledning beslutade Biden att ta hem trupperna innan årsdagen för attacken den 11 september 2001.

Agerandet var förhastat, menar Naftali. Och misstagen slutade inte där.

– När Biden fick frågan om det finns en risk för att den afghanska regeringen faller och talibanerna återtar tar makten, svarade han att det inte kommer att ske.

Men det hände.

– Han hade inte behövt ge ett sådant löfte. Han kunde ha lovat att vi man gör vad man kan och hoppas på det bästa. Precis som i samband med pandemin gav Biden ett optimistiskt löfte som han inte kunde hålla. Därför bär han ansvaret för fiaskot som följde, menar Naftali.

"Kampen för demokratin är en viktig kursändring"

Till Bidens utrikespolitiska förtjänster räknar Naftali beslutet att prioritera kampen för demokratin.

– Kampen för att stärka den internationella demokratin och bekämpa desinformation är en viktig kursändring i den amerikanska politiken. Men samtidigt får vi vara ödmjuka när vi talar om demokratin, med tanke på att vi har stora demokratiproblem på hemmaplan.

Vissa kritiker menar också att Bidens demokratiagenda på hemmaplan saknar kött på benen.

– Presidentens retorik gällande demokratin är utmärkt. Det är politiken som är problemet, skriver journalisten Zack Beauchamp, på den vänsterlutande sajten Vox.

Beauchamp och andra kritiker på vänsterkanten anser att Biden inte vidtagit tillräckligt med konkreta åtgärder för att stärka demokratin.

Infrastrukturspaketet var en seger – men Biden har "överspelat sin hand"

Biden har valt att satsa mycket av sitt politiska kapital på att driva fram sin ekonomiska agenda under det första året, vilket anses vara en orsak till att andra frågor fått en mindre uppmärksamhet.

Arbetslösheten har sjunkit drastiskt och tillväxten är god, medan inflationen har ökat kraftigt. Det sistnämnda har Biden också fått klä skott för, fastän det är oklart om Bidens politik bidragit till de stigande priserna, menar Naftali.

Tusenmiljardssatsningen på infrastruktur godkändes av kongressen i höstas, med stöd också från vissa republikaner.

Republikanerna finner fel hos Biden oavsett vad han gör. Det som är olyckligt för Biden är att han gett dem flera orsaker till befogad kritik

Timothy Naftali

– Det är en enorm bedrift. Trump försökte sig på det samma utan att lyckas.

Det andra jättepaketet med historiskt stora välfärds- och klimatsatsningar är i motvind. Motståndet kommer inte bara från samtliga republikaner i kongressen utan också från två demokratiska senatorer som vill att paketet bantas ner.

Enligt Naftali har Biden gjort ett misstag och överspelat sin hand när han i början av presidentperioden gick in för så storskaliga reformer.

Demokraterna har endast en liten majoritet i representanthuset och ett ännu smalare övertag i den jämt fördelade 50–50-senaten, där vicepresidenten Kamala Harris har utslagsrösten.

– Han försöker göra politik som om han hade stora majoriteter i kongressen att räkna med. När en ledare gör så och misslyckas så signalerar det svaghet.

"Svårnavigerat politiskt läge"

Biden har också kritiserats för att ha en övertro på sin förmåga att övertala tveksamma kongressledamöter genom personliga möten, trots att de senaste åren visat att kompromisser över partigränserna är ytterst svåra att nå.

Emot sig har han också ett republikanskt parti som till stora delar omfamnar Donald Trumps lögner om valfusk och som anammat ex-presidentens hårdnackade retorik. Partiets huvudmål enligt Naftali är att se till att Biden misslyckas som president.

– Det politiska klimatet i USA är extremt svårnavigerat för vilken ledare som helst, och inte bara på grund av pandemin. Republikanerna finner fel hos Biden oavsett vad han gör. Det som är olyckligt för Biden är att han gett dem flera orsaker till befogad kritik.