Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hackerattack mot Internationella Rödakorskommittén – information om över en halv miljon människor har läckt

Från 2022
Internationella Rödakorskommitténs flagga vajar över organisationens högkvarter i Genève.
Bildtext ICRC vädjar till hackarna om att inte utnyttja informationen för egen vinning.
Bild: Lehtikuva

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) meddelar att organisationen har drabbats av en hackerattack. Hackarna har kommit åt personlig information om över en halv miljon "extremt sårbara människor", enligt ICRC.

Bland de människor som det nu läckt konfidentiella uppgifter om, finns personer som "åtskilts från sina familjer på grund av konflikter, migration och katastrofer, saknade personer och deras familjer och fängslade människor", heter det i ICRC:s uttalande.

– Ett dataintrång mot personer som saknas, gör ångesten och lidandet ännu svårare för deras familjer, säger ICRC:s generaldirektör Robert Mardini.

Som följd av den här hackerattacken har ICRC tillfälligt tvingats avbryta ett program som arbetar med att återförena familjer som splittrats av krig och konflikter.

Oklart vem som ligger bakom attacken

Enligt ICRC är det oklart vem som ligger bakom intrånget, som riktades mot ett externt IT-bolag i Schweiz som lagrar data åt ICRC.

Hackarna har alltså kommit åt personliga uppgifter om över 515 000 personer, enligt ICRC.

Tillsvidare ska ingen information ändå ha läckt ut så att den skulle finnas allmänt tillgänglig.

"De verkliga människorna, de verkliga familjerna som finns bakom den information ni nu har kommit över, tillhör dem som har minst makt i världen. Snälla, gör det rätta. Dela, sälj eller läck inte den här informationen", vädjade Mardini i sitt uttalande.

Det tyder på att ICRC misstänker att det kan vara kriminella som ligger bakom attacken och som vill förtjäna pengar på den.

Källor: AP, TT