Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De första hjälpplanen har nått vulkandrabbade Tonga – mest akut är behovet av rent dricksvatten

Från 2022
Uppdaterad 20.01.2022 11:17.
De första hjälpförsändelserna har nått Tonga - videon visar förödelsen - Spela upp på Arenan

På torsdagen, fem dagar efter det förödande vulkanutbrottet i önationen Tonga, kunde de första flygplanen med hjälpförsändelser landa på Fua'amotos internationella flygplats. Då hade man lyckats sopa undan åtminstone en del av askan från flygfältet.

På torsdag eftermiddag, lokal tid, landade först ett militärplan från Nya Zeeland på Tongas viktigaste flygplats på huvudön Tongatapu.

Det var lastat med katastrofhjälp som vattenbehållare, generatorer, tält, sanitets- och kommunikationsutrustning, enligt Nya Zeelands utrikesminister Nanaia Mahuta.

Det militära transportplanet från Australien, som landade strax därefter, ska ha haft med sig avsaltningsutrustning för dricksvatten och en sopmaskin för flygfältet, bland annat.

Flygplanen lastades bara av innan de lämnade Tonga. Besättningen hade beordrats att undvika all närmare kontakt med invånare där, eftersom Tonga fortfarande är fritt från coronaviruset och man vill undvika smittspridning.

På fredagen väntas också fartyg med mera hjälp från både Nya Zeeland och Australien.

Den australiska fregatten HMAS Adelaide kan operera också i grundare vatten och kan fungera som helikopterbas.  Fartyget är på väg till Tonga.
Bildtext Den australiska fregatten HMAS Adelaide kan operera också i grundare vatten och kan fungera som helikopterbas. Fartyget är på väg till Tonga.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Exempelvis Nya Zeeland har lovat skicka 250 000 liter dricksvatten och avsaltningsutrustning med ett av sina fartyg.

Det är behovet av rent dricksvatten som bedöms som det mest akuta behovet i den vulkan- och tsunamidrabbade önationen just nu.

Enligt FN:s bedömning har ungefär 84 000 människor i Tonga, över 80 procent av befolkningen där, drabbats allvarligt av naturkatastrofen.

De materiella skadorna beskrivs som enorma, men hittills har bara tre dödsoffer bekräftats.

15 meter höga tsunamivågor tog allt med sig

Exempelvis vid ögruppen Ha'apai i de norra utkanterna av öriket, ledde undervattensvulkanen Hungas utbrott till tsunamivågor som, enligt premiärministerns kansli, ska ha varit upp till 15 meter höga.

Alla hus på ön Mango förstördes, enligt FN:s talesperson Stephane Dujarric, men ön har bara 36 invånare.

Bara två hus står kvar på ön Fonoifua, med 69 invånare. Förstörelsen beskrivs som mycket stor på ön Nomuka, där det, enligt officiella siffror, bor 239 människor. Evakueringarna av människor från de värst drabbade öarna pågår, enligt Dujarric.

De flesta i Tonga bor på huvudön Tongatapu, vars västkust drabbades hårdast. Där förstördes över 50 hus.

Källor: Reuters, AP, AFP