Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

En lättskött bärträdgård är perfekt i vårt nordiska klimat

Uppdaterad 19.04.2023 11:38.
En lättskött bärträdgård är perfekt i vårt nordiska klimat - Spela upp på Arenan

Vi bor på en plats som är optimal för bärodling. Med en stor mängd olika slags bär kan vi nordbor använda bärbuskar som häckar, spaljéer, marktäckare och träd.

Vårt nordiska klimat är nämligen speciellt gynnsamt för just bär. Att bo så här långt norrut på jordklotet kopplas ofta ihop med nackdelar när det gäller trädgård och odling, men tack vare golfströmmen har vi det ändå ganska varmt jämfört med andra regioner på samma breddgrader. Mängden infraröd strålning under våra ljusa sommarnätter gör att bären mognar långsamt, blir godare och mer näringsrika än bär som odlas på sydligare breddgrader.

En egen bärodling gör dessutom transportsträckan för vitaminerna avsevärt mycket kortare – från buske till mun, eller på sin höjd rakt in i köket. Här hittar du mer information om näringsinnehållet i olika bärsorter.

Kvinna böjer sej fram över en bärbuske i en trädgård
Bildtext Trädgårdsexpert Lena Gillberg placerar ut buskarna till Strömsös bärlund.
Bild: Monica Storm / Yle

Bärträdgården på Strömsö

De flesta bär kräver minst halvskugga för att utveckla goda bär, därför valde vi en plats med mycket sol. Växterna placeras så att solen kommer åt alla buskar. För att få planteringen att kännas som en lund fick den en böljande form.

Sluttande rabatt med ett litet dike mellan jord och gräsmatta
Bildtext Vi skalade bort gräsmattan på planteringsområdet. Ett litet dike på ca 15 cm fungerar som rabattkant för att hålla gräsmattan ute ur bärodlingen.
Bild: Monica Storm / Yle

Växterna är av olika storlek, från träd till buskar, klättrare och marktäckare. Det blir en liten skog med sina olika växtskikt. Tanken är att det skall finnas bär att äta kontinuerligt hela säsongen. Först mognar blåbärstryn tätt följd av jordgubbarna. Efter det mognar krusbären, aronian, lingonen och sist minikiwin mot sensommaren och hösten.

Två kvinnor med spadar gräver i en rabatt
Bildtext Lena och Elin gräver ordentliga planteringsgropar för bärbuskarna.
Bild: Monica Storm / Yle

Små träd och uppstammade buskar ger höjd

Aronia på stam ger lite höjd i bärträdgården. Aronia är egentligen en buske men kan också formas till träd. Aronians blad får en vacker höstfärg och bären är otroligt näringsrika.

Bärbuske med röllande bär
Bildtext Aronia är ett lättodlat superbär.
Bild: Monica Storm / Yle

Andra mindre träd som passar bärträdgården är sötrönn som tagits fram genom att korsa rönn med närbesläktade arter, till exempel päron, äpple och aronia. Sötrönnen är väldigt näringsrik med höga halter fenoler, antioxidanter och vitaminer.

Det finns många varianter av uppstammade bärbuskar. Vill man ha högre höjd passar det kanske med fruktträd eller körsbär. Körsbär finns förutom som träd också i buskformat och som uppstammade buskar, vilket gör bären mer lättplockade. Vill man skydda bären från fåglar är en buske lättare att täcka in.

Havtorn framtagna för hobbyträdgårdar passar alldeles utmärkt i en bärträdgård. De liknar nästan olivträd med sina silvriga blad och får vackert knotiga grenar med tiden. Bären är dessutom fulla av näring.

Ungt träd i en trädgård med staket i bakgrunden
Bildtext Genom att välja olika former på plantorna och undvika raka rader blir bärodlingen mer skoglik.
Bild: Monica Storm / Yle

Blåbärstry, buskblåbär och hallon passar i mellanskiktet

Blåbärstry, som också kallas honungsbär, blir en stor buske och är därför också lämplig att använda som insynsskydd. De mognar tidigast av alla trädgårdens bär, redan innan jordgubbarna. Blåbärstry är lättodlad, härdig och frisk. Bären är söta och aromatiska och har ett högt C-vitamininnehåll. De innehåller mycket antioxidanter, till och med mer än vilda blåbär. Blåbärstry är ingen surjordsväxt som blåbär, men trivs bäst i svagt sur jord, pH 5-7.

Bärbuske med våta blad
Bildtext Blåbärstry ger störst skörd när fler sorter är planterade tillsammans.
Bild: Monica Storm / Yle

I Strömsös bärlund växer tre sorters blåbärstry.

'Aurora' har bland de godaste bären och ger stor skörd, ungefär 10-12 l/buske. Den är en bra pollinerare och har ett vackert och jämnt växtsätt. Den blir cirka 1,8 m hög. Bärens mognadstid är ungefär 3 veckor i juni-juli.

'Docz Velikan' får stora delikatessbär i juli. Busken blir upp till 1,8 m hög.

'Honeybee' får saftiga och goda bär som hålls kvar på busken tills de torkat. Bären mognar i mitten av juni och busken blir ca 1,5 m hög.

Nyplanterat buskblåbär med täckbark på marken runt stammarna
Bildtext Buskblåbär i Strömsös woodland.
Bild: YLE/Strömsö/Monica Storm

Buskblåbär är lättskötta surjordsväxter och skördetiden är längre än hos skogsblåbär. Bären är större och sötare i smaken än skogsblåbär men saknar skogsbärens blå färg inuti. Buskens storlek varierar från 0,5 m och uppåt. Här hittar du mer om blåbärsodling och hur vi använder blåbär som häck i Strömsös woodland. Växtsättet på buskarna, härdigheten och smaken på bären varierar mellan olika sorter. Det lönar sig att välja den sort som passar bäst i den egna trädgården. Fler sorter ger större skörd.

Fyra hallonstöd med hallonbuskar.
Bildtext I hallonodlingen binder vi upp skotten på hallonstöd.
Bild: Monica Storm / Yle

Hallon är kanske en av favoriterna i bärträdgården. På Strömsö finns hallonodlingen alldeles intill bärträdgården. Förutom den fantastiska smaken, speciellt när man äter dem direkt ur busken, är hallonen fulla med nyttigheter som B-vitamin, C-vitamin, folat, koppar, magnesium, mangan, kalium, fibrer, antocyaniner och andra antioxidanter. Här kan du läsa mer om hallonodling och här om Jims praktiska hallonstöd.

Den stora busken med gröna krusbär grävde vi upp från ett skuggigt ställe i trädgården. Den kommer att trivas betydligt bättre när den får mer sol.

Andra sorter för mellanskiktet av växter är olika typer av vinbär. De klassiska röda, vita och svarta vinbären förstås, men det finns också gröna och rosa vinbär.

Bär som marktäckare

Jordgubbar är en av de det vanligaste bärsorterna i våra trädgårdar. Livstiden på en planta i en hemmaträdgård är 5-6 år. Jordgubbar har inga större krav på växtplats än att det skall vara soligt. Plantera gärna i upphöjda bänkar eller i aningen sluttande terräng så att vatten inte blir stående. Har man väldigt torr sandjord eller mycket kompakt lerjord bör jorden först förbättras med kompostjord.

Liten jordgubbsplanta med bark runtom
Bildtext Vi valde jordgubbssorten 'Polka' till vår bärträdgård.
Bild: Monica Storm / Yle

Andra typer av marktäckande bär är smultron, åkerbär, tranbär, odon, hjortron och lingon.

Åkerbärsplantor
Bildtext Allåkerbär är en effektiv marktäckare. För att få bär behöver man minst två sorter.
Bild: Monica Storm/yle

Lingon är en surjordsväxt som har vacker vintergrön färg, fina blommor på våren och härligt röda bär på hösten. Odlade lingon ger större skörd vid flera sorter och kan ge upp till 5 gånger större skörd än skogslingon.

Växtunderlaget skall ha ett pH på cirka 4,5. Täck gärna marken runtom med bark mot ogräs. Barken håller fukten i jorden och bidrar till lägre pH. Gödsla sparsamt med bärgödsel på våren. Just nu finns det ganska få lingonsorter i trädgårdshandeln, men förhoppningsvis kommer utbudet att öka framöver.

Lingonkart på lingonris
Bildtext Lingon 'Otson karkki' i Strömsös bärträdgård.
Bild: Monica Storm / Yle

Bärvärldens klättrare

Minikiwi, vindruvor och björnbär är exempel på lättodlade, klättrande bärväxter.

Vid en spaljé i bärträdgårdens mest skyddade del planterade vi minikiwi. Minikiwi får små söta kiwiliknande bär på sensommaren. Hanplantan är väldigt dekorativ med ett bladverk som skiftar från grönt till rosa och vitt.

Minikiwin är mycket härdig, men ju längre norrut man bor ju större risk är det att bären inte hinner mogna. Därför är det viktigt att placera plantorna skyddat, varmt och soligt. Bäst resultat får man om man planterar en han- och en honplanta i närheten av varandra, även om det finns självpollinerande plantor.

Vatten duschas på växt intill ett växtstöd
Bildtext Hanplanta av minikiwi. Honplantan har gröna blad och är planterad på andra sidan klätterstödet.
Bild: Monica Storm / Yle

Anläggning och skötsel av bärträdgården

Vid planteringen av bärbuskar är det viktigt att gropen är tillräckligt stor, 50 x 50 cm är tillräckligt för de flesta bärbuskar. Det är också viktigt att hålla den nya planteringen fuktig, men inte våt, under etableringen. Vid anläggning och medan plantan etablerar sig är det viktigt att hålla området ogräsfritt. Täckbark runt buskarna kan underlätta ogräsrensningen.

Två kvinnor gräver i en rabatt
Bildtext Blanda gärna befintlig jord i planteringsgropen med kompostjord eller ny planteringsjord.
Bild: Monica Storm / Yle

Använd inte kalk eller kalkad jord till surjordsväxter som lingon, tranbär och buskblåbär.

Vatten duschas på en växt
Bildtext Nyplanterade bärbuskar behöver vattnas ordentligt. Överbevattning kan leda till att rötterna inte får syre, så håll koll på fuktigheten i jorden.
Bild: Monica Storm / Yle

Generellt för alla bär gäller att de förutom sol behöver näring för att orka ge skörd. En bra tid att tillföra näring är i maj, då växterna vaknar och behöver energi till bladsprickning och blomning.

I augusti-september kan man tillföra höstgödsel, som inte innehåller kväve utan istället större mängder fosfor och kalium, som hjälper växterna att klara vintern. Mineralerna förbereder dem inför följande säsong genom att stärka rotbildningen och knoppsättningen. Här kan du läsa mer om gödsel.

Solen lyser genom trädkronorna i en stor trädgård
Bild: Monica Storm / Yle

Världens nyttigaste godis

Vi nordbor sitter på en otrolig skatt, en möjlighet att odla världens godaste och mest näringsrika bär. Utbudet av olika sorter är dessutom väldigt stort, det finns något för alla smaker. Bärväxter är också relativt lättskötta, bara man ger dem rätt förutsättningar från början.

Det finns väl knappast något som är bättre än att tassa ut i sin trädgård och plocka solvarma bär direkt från busken och veta att de är världens godaste och nyttigaste godis!

På andra språk