Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hälsomyndigheterna: Epidemiläget har stabiliserats en aning – restriktioner och vaccin biter

Från 2022
Uppdaterad 20.01.2022 12:11.
SHM:s och THL:s presskonferens om coronaläget - Spela upp på Arenan

Det finns tecken på att epidemiläget har stabiliserat sig den senaste veckan. Bland annat det framgick vid dagens presskonferens med Social- och hälsovårdsministeriet och Institutet för hälsa och välfärd.

I presskonferensen deltog bland andra ledande sakkunniga Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategichef Pasi Pohjola och överläkaren Otto Helve från THL. Alla betonade vikten av vaccin - det skyddar mot allvarlig covid-19.

Du kan se hela presskonferensen överst i den här artikeln.

Hälften av världens befolkning har fått två doser

Överläkaren Otto Helve vid THL inledde med att berätta att 50,4 procent av världens befolkning har fått två doser vaccin. Drygt 60 procent har fått en dos.

- Globalt fortsätter smittfallen att öka och det är omikron som är den förhärskande varianten. Samtidigt kan vi notera att dödligheten har ökat bara lite. Samma gäller också behovet av sjukvård. Det är tydligt att omikron ger mildare symptom, säger Helve.

Vaccinationstäckningen i Finland är god. 83,6 procent av personer över 18 år har fått två doser vaccin. 44,7 procent har fått tre doser.

Den tredje dosen är viktig

- Vi har fortfarande äldre personer i riskgrupper som inte har fått en tredje dos. Just nu är den arbetsföra befolkningen aktiv med att ta en boosterdos, säger Helve. 73 procent av över 60-åringar har fått en tredje dos.

Det kommer att dröja ett tag innan vi når en 80 procents täckning för den tredje dosen - därför är det viktigt att restriktionerna fortsätter ett tag till. Den bedömningen kom avdelningschef Taneli Puumalainen med.

Vecka två registrerades 55 500 nya smittfall, veckan innan låg siffran på 57 500. Men vad siffran är i praktiken är svårt att säga, konstarerar Helve. Vi får inte information om alla fall.

- Incidensen ligger på drygt 2 000 i nuläget. Nu ökar smittfallen också bland vaccinerade, men vaccinet skyddar mot allvarlig covid-19.

Vissa tecken på stabilisering

Liisa-Maria Voipio-Pulkki, ledande sakkunnig vid Social- och hälsovårdsministeriet, berättade om att analyser av avloppsvatten visar att corona förekommer rikligt i alla delar av Finland.

Antalet coronarelaterade dödsfall har varit stabilt de senaste veckorna - omkring 10 personer dör i covid-19 per vecka. Under de senaste 14 dagarna har 138 coronarelaterade dödsfall registrerats - av dem var 87 procent bland över 70-åringar.

Voipio-Pulkki säger att det finns vissa tecken på att epidemin har börjat stabilisera sig. Det beror sannolikt på att restriktionerna har bitit, och vaccinationerna, säger Voipio-Pulkki.

720 personer får just nu sjukhusvård för covid-19.