Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Svenska Yles nyheter börjar publiceras i Åbo Underrättelsers papperstidning

En person som läser Åbo underrättelser i pappersformat och en hand som håller i en telefon med Svenska Yles förstasidan.
Bildtext Pilotprojektet innebär att innehåll från svenska.yle.fi kan publiceras i Åbo Underrättelsers papperstidning efter att texten först publicerats på Svenska Yles webbplats.
Bild: Sarah Lönnqvist / Yle

Svenska Yle och Åbo Underrättelser testar en ny form av samarbete. Under en provperiod får Åbo Underrättelser publicera nyheter som lagts ut på Svenska Yles webbplats svenska.yle.fi i papperstidningen.

För Yle är det här ett sätt att stötta mediebranschen och att nå ut till fler finländare. Svenska Yle vill vara lyhört för de önskemål om samarbete som förs fram av de kommersiella medierna. Vi hoppas att samarbetet ska gynna både den finlandssvenska mediebranschen och den finlandssvenska publiken, som får ta del av både god lokaljournalistik och en högklassig bevakning av Svenskfinland och Finland, säger Svenska Yles ansvariga chefredaktör Johanna Törn-Mangs.

Samarbetet började diskuteras på initiativ av Åbo Underrättelser och innebär konkret att redaktionen får plocka texter bland det material som ligger ute på svenska.yle.fi. Innehåll som produceras av Yle Åboland och Svenska Yles övriga lokalredaktioner ingår inte. Samarbetet omfattar nyhetstexter från avdelningarna inrikes, kultur och sport som är producerade av Svenska Yle, vilket betyder att till exempel recensioner, utrikesmaterial, Yle-material på finska och texter från nyhetsbyråer står utanför.

Ökade resurser att skapa lokalnyheter

För ÅU innebär samarbetet bland annat att ännu större fokus kan läggas på att skapa lokalnyheter.

– Genom samarbetet med Svenska Yle kommer de som läser ÅU:s papperstidning att få ett bredare innehåll. Vi satsar fortfarande på att vara starkt närvarande i Pargas och Kimitoön och vi vill profilera oss ännu starkare i Åbo med kranskommuner, säger Tom Simola, chefredaktör för Åbo Underrättelser.

Pilotprojektet är tänkt att pågå i sex månader med start i mars och är gratis för ÅU. När piloten avslutats och utvärderats fattas beslut om samarbetet fortsätter. Om samarbetet anses vara lyckat är tanken att samma möjlighet ska erbjudas alla finlandssvenska tidningar som utkommer minst en gång i veckan och är medlemmar av Opinionsnämnden för massmedier.