Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Stor efterfrågan på slipmaskiner leder till miljoninvestering – Mirka bygger ny fabrik i Jakobstad

Företaget Mirka i Jeppo. Utomhusbild.
Bildtext Miljoninvesteringen ska trygga tillväxten för Mirkas Power Tools.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Mirka investerar i en ny fabrik i Jakobstad. Investeringen kommer att kosta tio miljoner euro och fabriken beräknas kunna tas i bruk 2023.

Mirkas nuvarande fabriksutrymmen i Jakobstad räcker inte längre till för att svara på en starkt ökad efterfrågan. En nysatsning i tio-miljonklassen ska trygga den framtida verksamheten för slipmaskinstillverkningen.

"Allt sedan Mirka lanserade vår första eldrivna slipmaskin år 2007 har Power Tools verksamheten vuxit stadigt och de kommande åren räknar vi med att den trenden håller i sig, inte minst genom expandering till nya försäljningskanaler" säger Mirkas vd Stefan Sjöberg i ett pressmeddelande.

Enligt företaget har man sett en ökad efterfrågan på slipmaskiner och utmaningen är att utrymmena inte svarar på den ökade efterfrågan.

Mirkas styrelse godkände i december ett investeringsbeslut för en ny fabriksbyggnad som ska placeras i södra ändan av den nuvarande fabriken, belägen i Kvastberget i Jakobstad.

Den nya fabriksbyggnaden kommer att bestå av tre våningar och omfatta, förutom själva slipmaskinsmonteringen, också utrymmen för arbetsledning och försäljningspersonal.

Invändigt kommer man att satsa på en trivsam arbetsmiljö, mycket dagsljus och ergonomi.

"Målet är en modern och fungerande helhet, där vi utgår från personalens behov och effektiva flöden. Då kommer även produktiviteten och volymerna på köpet" konstaterar Sjöberg.

Diskussion om artikeln