Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsministerns Nato-uttalande väcker stark kritik – professor Alpo Rusi: "Kan strida mot grundlagen"

Uppdaterad 21.01.2022 08:22.
sanna marin
Bildtext Sanna Marin får kritik för Nato-uttalande.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Det blåser kring statsminister Sanna Marin efter en intervju med nyhetsbyrån Reuters om ett eventuellt finländskt Natomedlemskap. Marin kan inte på eget bevåg ta avstånd från Nato-optionen, säger kritikerna. Marin intygar att utrikespolitiken är stabil.

Sanna Marin (SDP) sa i intervjun för nyhetsbyrån Reuters att det är "mycket osannolikt" att Finland under hennes ledarskap kommer att ansluta sig till Nato. "Unlikely under her watch" var uttrycket som användes på engelska.

Marin betonade i intervjun ändå starkt sin tidigare ståndpunkt och sade att Finland har rätt att ansluta sig till Nato i framtiden.

- Ingen kan påverka oss, varken USA, Ryssland eller någon annan. Finland är inte på väg att ansluta sig till Nato inom en nära framtid, betonade Marin i intervjun.

Den hårdaste kritiken kommer från Natovänliga Samlingspartiets håll.

I Helsingin Sanomat säger partiets ordförande Petteri Orpo att Marin talar i strid med Finlands utrikes- och säkerhetspolitiska linje. Den kan inte statsministern rucka på hur som helst, säger han.

Samlingspartiets riksdagsledamot Elina Valtonen är på samma linje. Hon påminner på Twitter om att Nato-optionen är en hörnsten i Finlands utrikes- och säkerhetspolitik.

– Jag hoppas att Marin inte på eget bevåg exkluderar Nato-optionen ens tillfälligt.

Samlingspartiets riksdagsledamot Timo Heinonen säger att Marins ogenomtänkta och vårdslösa uttalande närmast gagnar Ryssland och president Putin.

– Sådana här utspel försvagar västs möjligheter att agera och reagera, säger han.

Sami Metelinen, redaktionschef för Näringslivets delegation EVA, anklagar Marin för ett allvarligt utrikespolitiskt misstag. Marins uttalande förminskar Finlands utrikespolitiska svängrum genom att säga att Finland inte håller Nato-dörren öppen, ens vid behov.

Den förre diplomaten, professor Alpo Rusi antyder att Marin till och med kan ha brutit mot Finlands grundlag.

– Det är republikens president som leder utrikespolitiken i samråd med statsrådet. Marins uttalande verkar inte grundlagsenligt. Hoppas jag har fel, säger Rusi.

Själv har Sanna Marin tonat ner Reuters-intervjun. Till Helsingin Sanomat säger Marin i dag att Finlands utrikespolitiska linje är stadig och konsekvent, och befästs i den utrikes- och säkerhetspolitiska redogörelsen. Det har jag framhållit i många sammanhang, säger hon.

Marins kansli intygar att statsministerns hållning i Nato-frågan inte har förändrats.

På måndag ska utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) träffa Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Bryssel. I mötet deltar också Sveriges utrikesminister Ann Linde. På agendan är bland annat säkerhetsläget i Europa.