Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lyssna: Svåra böcker om mänsklig nedgång är bäst, de sätter sig på djupet – Mattias Björkas tipsar om fem favoritböcker

Från 2022

Mark Levengood träffar Mattias Björkas

30:00

Böcker är musikern Mattias Björkas arbetsredskap. Då han skriver låttexter letar han ofta i sin bokhylla för att få inspiration och uppslag.

Han dras till historier om nedgång, misslyckande och folk som ”tappar det”. Hans låtar med bandet Vasas flora och fauna, handlar inte sällan om de som blir kvar när alla andra försvinner.

I litteraturserien Mina Böcker med Mark Levengood möts de två finlandssvenskarna som båda valt att bosätta sig i Sverige. Hur viktig är den finlandssvenska litteraturen? Och stämmer Marks tippning att Mattias har Zacharias Topelius Boken om vårt land i sin bokhylla?

Mattias Björkas boktips

Kärlek i Europa – Birgitta Stenberg

– Jag tyckte fantastiskt mycket om boken, men den var också en prövning att läsa då den fick en att känna sig så himla inbunden och traditionell.

En förlorad värld – Evelyn Waugh

– Den handlar om nedgång och satte an en ton i mig som höll i sig väldigt länge.

Rövarna i Skuleskogen – Kerstin Ekman

– Jag som skriver musik tycker ofta det är svårt att förstå hur en roman blir till, och just den här romanen kan jag inte begripa hur någon kunnat skriva. Huvudpersonen är ett troll som lever i flera hundra år och hinner se Sveriges historia - och om jag ens sku försöka få något liknande till stånd sku det ta ett helt liv!

Black Flags: The Rise of Isis – Joby Warrick

– Det här hör till en genre som jag tycker är rolig och lätt att läsa; reportageböcker. Det finns många sådana i min bokhylla och den här sträckläste jag och tyckte var otroligt spännande.

Drakarna över Helsingfors – Kjell Westö

– Det är ett starkt minne från gymnasietiden då jag läste boken, och den verkligen knäckte mig - av en lite oklar anledning. Den är inte jättesorglig, men den har något anslag som gjorde att det inte var särskilt behagligt, men den var kraftfull.

Sin vana trogen gör Mark Levengood en personanalys på basis av vad som finns i den intervjuades bokhylla. Om Mattias Björkas säger han bland annat så här:

- Utifrån din bokhylla är du en oerhört heterosexuell man som fortsätter att söka vad en manlig identitet handlar om.

Lyssna på hela intervjun via länken i huvudbilden till artikeln. Den sänds även i Yle Vega lördagen den 22 januari kl. 18.03 och onsdagen den 26 januari kl. 21.03.

Diskussion om artikeln