Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien aktiverar sig i försök att få covid-19 definierat som influensa

Från 2022
Spanjorska med solfjäder
Bildtext Flera länder har lättat på sina restriktioner.
Bild: Ana Escobar / EPA

Spanien går i spetsen för uppmaningar till regeringar att börja se covid-19 på samma sätt som man ser på andra endemiska luftvägsvirus, som säsongsinfluensa.

De här uppmaningarna ges av tongivande krafter i Spanien trots motstånd från Världshälsoorganisationen WHO och varningar om att det är för tidigt att använda sig av ett dylikt tillvägagångssätt.

Runt om i världen råder det en viss desperation och en önskan om att få ett slut på pandemin, och i takt med det har diskussionen om en omklassificering av viruset intensifierats.

Spanien har bett Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC) "studera nya strategier" för hanteringen av covid-19.

– Spanien vill leda den här debatten eftersom det är lägligt och nödvändigt att göra det, säger den spanska hälsoministern Carolina Darias.

Spanien har en av världens högsta vaccinationsgrader med 90,5 procent av befolkningen över tolv år fullt vaccinerade.

Det hela är komplicerat, och det råder oenighet i frågan.

"En endemisk sjukdom med mildare säsongsbetonade utbrott"

Spaniens vänsterregering har klart förespråkat en ny klassificering av covid-19 och anser att sjukdomen kunde klassas som en endemisk sjukdom med mildare säsongsbetonade utbrott som mänskligheten kan leva med, som influensa.

– Landet samarbetar med forskarsamfundet och försöker arbeta för att man småningom går från att "hantera en pandemi till att hantera en sjukdom som vi hoppas på att vetenskapen kommer att klassificera som en endemisk sjukdom", sa Spaniens premiärminister Pedro Sánchez i veckan.

Trots att omikronvarianten av coronaviruset har utlöst en ökad smittspridning har det ändå förekommit färre dödsfall och lägre frekvenser av sjukhusvård.

ENDEMI och EPIDEMI

Också Storbritannien tänker i samma banor

Det finns också andra länder som lättar på restriktionerna, minskar på isoleringstiderna och lättar på gränskontrollerna.

– När covid blir endemisk kommer vi att behöva ersätta de juridiska kraven med råd och vägledning, sa Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i går då han tillkännagav hävandet av en del restriktioner.

Med argumentet "vi måste lära oss att leva med covid" på ett liknande sätt som säsongsinfluensa, sa den brittiska hälsoministern Sajid Javid att regeringen planerar att presentera en långsiktig plan för ett nytt sätt att leva med coronaviruset.

Skylt på en strand
Bildtext Restriktioner eller inte restriktioner?
Bild: EPA-EFE/All Over Press

"Falska förhoppningar"

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus konstaterade dock nyligen att pandemin "inte ens är i närheten av att vara över".

Han varnade för att nya varianter fortfarande "sannolikt kommer att dyka upp".

– Endemiskt i sig betyder inte "bra". Endemiskt betyder bara att viruset är här för alltid", konstaterade WHO-direktören Michael Ryan nyligen i samband med diskussioner om en rättvis vaccinfördelning. Han gav malaria som ett exempel.

– Vi går nog i den riktningen att viruset blir mer endemiskt, men vi kan inte säga att vi redan har nått den statusen", säger Marco Cavaleri, chef för Europeiska läkemedelsmyndighetens (EMA) vaccinationsstrategi.

"Det finns ingen klar tröskel"

Andra epidemiologer talar om risken för att beteckna covid-19 som en endemisk sjukdom i det här skedet och att det kan skapa falska förhoppningar.

– Det finns ingen klar tröskel som skiljer åt en epidemi och en sjukdom som är endemisk, säger epidemiologen Fernando Garcia till nyhetsbyrån AFP. En epidemi är när det finns ett mycket stort antal smittfall – vilket är vad vi har upplevt sedan början av 2020, konstaterar han.

– Endemiska sjukdomar kan ha en säsongmässig trend men sätter inte press på hälsosystemet.

Det är inte heller en självklarhet att viruset kommer att utvecklas så att det orsakar mindre skada.

Kasvomaskilla suojattu nainen työskentelämässä laboratoriossa.
Bildtext
Bild: Petteri Bülow / Yle

Okänt hur viruset kommer att utvecklas

Det är okänt hur viruset kommer att utvecklas.

Antoine Flahault, chef för det globala hälsoinstitutet i Genève, skriver på Twitter att det inte finns någon lag som säger att ett virus måste bli mildare med tiden.

– När covid-19 blir endemisk kommer de flesta människor som blir smittade att ha milda symtom, anser Garcia. Enligt honom kommer det att finnas ett fåtal som drabbas av komplikationer och som hamnar på sjukhus och dör.

Han påpekar dock att vi inte då kommer att se "var fjärde intensivvårdssäng upptagen av covid-19-patienter, inte ens fem procent av dem".

I Spanien är mer än 23 procent av intensivvårdssängarna upptagna av covid-patienter.

"Meningslöst"

En del vårdpersonal har stött den spanska regeringens tillvägagångssätt, och vill sluta med att besöka och testa friska människor med milda symtom, eller spåra och testa deras kontakter.

Många vill slopa självisolering och karantän. Det här påpekas i SemFYC:s artikel som representerar cirka 19 000 medicinska specialister.

"Alla dessa aktiviteter blir meningslösa då människor har blivit immuna (både genom infektion och genom vaccination) och i och med spridningen av omikron", sägs det bland annat i artikeln.

Källa: AFP