Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elokapina-aktivister åtalade för bedrägeri och penninginsamlingsbrott – och en person åtalas för offentlig uppmaning till brott efter Yle-intervju

Från 2022
Uppdaterad 20.01.2022 16:46.
Mielenosoittajat pitelevät keltaista lakanaa, jossa lukee Elokapina kapinoi elämän puolesta.
Bildtext Klimataktivisterna i Elokapina stängde under 2021 flera gator i Helsingfors för att föra fram sitt budskap om klimatet.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Åklagaren har väckt åtal mot aktivister inom klimatrörelsen Elokapina. Fyra åtalas för penninginsamlingsbrott, två för bedrägeri och en för offentlig uppmaning till brott. Den sistnämnda har i en intervju för Yle visat stöd för Elokapinas verksamhet.

Under polisutredningen av det misstänkta penninginsamlingsbrottet uppdagades att aktiva inom Elokapina genom falska uppgifter fått pengar från Suomen kulttuurirahaston kannatusyhdistys ry.

Enligt åklagare Petteri Perälä har pengarna betalats ut under 2021 och det rör sig om omkring 3 000 euro.

– Jag vill inte gå in på detaljerna och hur det misstänkta bedrägeriet gått till, säger Perälä till Svenska Yle.

Fyra åtalas för penninginsamlingsbrott

Sedan september 2021 har polisen utrett Elokapinas stödförening Elonvaalijat ry för penninginsamlingsbrott.

Fyra personer har nu åtalats för det brottet.

Enligt åklagaren handlar penninginsamlingsbrottet om småskaliga insamlingar som anmälts till polisen i april och september 2021.

Enligt åklagaren har pengarna samlats in för att finansiera verksamhet som klart äventyrar den allmänna ordningen eller säkerheten, eller för att finansiera lagstridig verksamhet.

Nekar till brott

Föreningen Elonvaalijat har samlat in pengar för att finansiera reklamaffischer, hyra för tält och ljudanläggningar, kostnader för logistik samt resekostnader för dem som deltar i demonstrationerna.

Enligt Elonvaalijats vice ordförande Lauri Kangassalo har pengarna använts för att stödja Elokapinas lagliga verksamhet.

– Vi har informerat Elokapina att de insamlade medlen inte kan användas för olaglig verksamhet, sade Kangassalo till Svenska Yle i höstas.

Åtal för offentlig uppmaning till brott efter Yle-intervju

Åklagaren har också åtalat en person för offentlig uppmaning till brott.

Enligt Svenska Yles uppgifter är den åtalade Annamaija Hakama, som var en av de intervjuade i Yles artikel om över 45-åringar som aktiverat sig i Elokapina. Svenska Yle publicerar undantagsvis namn på en åtalad på grund av frågans samhälleliga relevans och för att hon själv tidigare figurerat i offentligheten i anslutning till just denna fråga.

I artikeln sade hon att hon är redo att betala andras böter. De två andra kvinnorna som var intervjuade i samma artikel har åklagaren fattat beslut om att inte väcka åtal mot.

Skillnaden är att de två andra, enligt artikeln, inte uppvisar en vilja att betala andras böter.

Enligt åklagarmyndighetens pressmeddelande nekar samtliga åtalade till brott.
Uppdatering 20.1 kl.16.45: Namnet på den åtalade kvinnan lades till i sista stycket samt information om att de andra som intervjuades i samma artikel inte har åtalats för brott.