Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Valfunktionärerna förbereder sig inför söndagens val: "Utmanande om många vill rösta ute"

Från 2022
En kvinna förhandsröstar i Torneå.
Bild: Juuso Stoor / Yle

I Österbotten håller man tummarna för att så få väljare som möjligt ska behöva rösta ute och att valfunktionärerna själva ska vara friska på valdagen.

På söndag är det dags för välfärdsområdesvalet. För valfunktionärerna innebär ett val samtidiga som coronafallen skjuter i höjden många praktiska utmaningar.

Personer som är i karantän på söndagen ska ha möjlighet att rösta i valet. Exakt hur det här ska gå till varierar från kommun till kommun. Men gemensamt är att det vid varje vallokal ska finnas ett telefonnummer som väljarna ska ringa om de har behov av att rösta ute.

Vallokalen stänger då någon röstar ute

Enligt lagen måste det finnas i alla fall två valnämndsmedlemmar och ett valbiträde på plats då en person avlägger sin röst. För att en person som är i karantän ska kunna rösta ute måste alltså tre valfunktionärer gå ut. Det betyder att vallokalen måste stänga tillfälligt eftersom det då är för få valfunktionärer inne i lokalen.

– Visst är det utmanande. Det är svårt att på förhand säga hur det kommer att fungera då vi inte vet hur många personer det rör sig om som kommer att behöva rösta ute. Vi får hoppas det inte rör sig om allt för många, säger Reinhold Klockars, centralvalnämndens ordförande i Vasa.

Oro för att valfunktionärerna själva ska vara i karantän

I Vasa finns 20 vallokaler. Vid varje röstningsställe ska det finnas fem ordinarie valnämndsmedlemmar på plats. Dessutom har man på förhand valt fem ersättare. De är alla politiskt tillsatta av stadsstyrelsen.

Förutom de praktiska utmaningarna med att ta emot väljare i karantän, oroar sig också Klockars hur det ska gå om många av valfunktionärerna själva är sjuka eller sitter i karantän.

– Eftersom de är politiskt tillsatta kan vi inte kalla in vem som helst som ersättare. I teorin kunde stadsstyrelsen samlas digitalt på lördag och välja ersättare om det redan då visat sig att vi har för lite folk. Men på söndag är det för sent, säger Klockars.

För att göra det hela ännu mer komplicerat så måste väljarna på valdagen ta sig till just sin egen vallokal. Det går inte att som under förhandsröstningen rösta vid vilket allmänt röstningsställe som helst. Det måste alltså finnas folk på plats på varje vallokal.

– Vi har ändå möjlighet att flytta folk från andra vallokaler om det blir kris. Jag hoppas det inte ska gå så långt, säger Klockars.

Ingen större oro i Jakobstad

Michael Östman (SFP) som är ordförande i valnämnden säger att han känner sig relativt lugn inför valdagen.

– Vi har tillräckligt många funktionärer och har gjort förberedelser så att alla ska kunna rösta, även de som är coronasjuka, säger Östman.

Den som sitter i karantän eller isolering ska höra av sig till vallokalen för att få rösta utomhus. Mera detaljerad information kommer på att publiceras på fredagen.

– Men det är viktigt att den som är sjuk ringer innan hen kommer till vallokalen, säger Östman.

Ifall att ett större antal funktionärer skulle insjukna innan söndag så blir situationen mera omständig.

– Vi är väl förberedda och vi det här är det andra valet under pandemin, så vi har tränat. Det kändes mera osäkert inför kommunalvalet, säger Östman.

Några sjuka men det finns reserver

I Vasa är det centralvalnämndens sekreterare Anna Liisa Suoranta som har koll på läget med valfunktionärerna.

– Det finns de som blivit sjuka men det handlar inte om mer än tio personer. Så ännu klarar vi oss och jag håller tummarna att det ska gå bra, säger Suoranta på torsdag eftermiddag då Yle Österbotten när henne.

I Närpes har man situationen under kontroll försäkrar förvaltningssekreterare Mikaela Liljedal som fungerar som centralvalnämndens sekreterare.

– Det har varit fråga om enstaka fall men vi har nog tillräckligt med folk.

I Närpes finns 13 vallokaler och vid varje röstningsställe finns minst tre ersättare.

– Visst är det spännande tider men ännu ser det bra ut, säger Liljedal.

Också i Korsholm har man tillräckligt med valfunktionärer som det ser ut nu. I Korsholm finns 21 vallokaler som ska bemannas.

– Vi har tillräckligt med folk och så gott som full bemanning. Visst finns det alltid en risk att läget förändras men vi har en beredskap så jag känner mig inte nervös, säger kanslichef Tony Hellman.

Här hittar du coronaanvisningar för väljare i välfärdsområdesvalet.