Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

UMK22: "Hög tid att musik på finska tar sig ut i stora världen" – Isaac Sene om Kuuma jäbä

Från 2022
Uppdaterad 21.01.2022 08:44.
Isaac Sene: Kuuma jäbä - Spela upp på Arenan

Den sjunde och sista artisten i årets Tävlingen för ny musik UMK är Isaac Sene.

– Jag befinner mig på en sådan plats i mitt artistskap och liv överlag att det är dags att ta nästa steg. UMK har blivit en utmärkt plattform för just det här.

Låten Kuuma jäbä (ungefär "het snubbe" på svenska) föddes i samband med en utekväll.

– Plötsligt kände jag mig som en het snubbe omgiven av heta snubbar för första gången. Låten handlar om frihetskänslan som uppstår när man hittar en ny sida av sig själv och vågar hänge sig åt äventyret och accepterar känslor man tidigare tryckt undan.

Isaac Sene utmanar gärna heteronormativa strukturer, men vill inte se sig som en aktivist.

– Nej, det skulle vara för tungt. Men hela den person jag är och hur jag beter mig lär ska skaka om det heteronormativa tänket en del. Jag gör det inte medvetet och målinrintiktat, utan det kommer på köpet med min konst.

Isaac Sene musiikkivideollaan Kuuma jäbä.
Bild: Petteri Lappalainen / Yle

Finskspråkig musik på export

Tills vidare är texten i Kuuma jäbä på finska och ifall det blir en seger i UMK kommer Isaac Sene att hålla fast vid språket.

– Det kan hända att vi skulle lägga in någon engelsk textrad, men jag tycker världen har nått fram till en punkt då språket inte har så stor betydelse i musik. Det är hög tid att finsk musik färdas ut i stora världen och får jag hjälpa till med det skulle det vara fantastiskt.

Som bäst förbereds en storslagen scenshow för UMK-scenen i slutet av februari.

– Det kommer att bli en show i världsklass med denna "Saxolax-jäbä" i centrum. Det kommer att vara hett och coolt på samma gång. Jag fantiserar varje dag om hur häftigt det kommer att bli.

Isaac Sene försöker inte ens dölja sin entusiasm över att ha blivit utvald till Tävlingen för ny musik.

– Jag känner att jag redan har vunnit! Jag har fått komma med i tävlingen, bara en sådan grej! Jag tävlar inte mot de andra artisterna utan mot mig själv och vill ta chansen att utmana mig själv så mycket jag bara kan. Jag njuter av varje sekund.

Vad tycker du om Kuuma jäbä? Kommentera gärna!

Diskussion om artikeln