Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Valdagen är här! Här är din lathund för valet och viktiga klockslag att ha koll på i dag

Från 2022
En valfunktionär sitter vid ett bord i en vallokal.
Bildtext I dag kan du endast rösta på ett ställe – i den vallokal som nämns i det valbrev du fått hem av myndigheterna.
Bild: Lehtikuva / Jussi Nukari

I dag väljs de politiker som ska ansvara för vården och räddningsväsendet i Finlands välfärdsområden. Vallokalerna öppnar klockan 9 och stänger klockan 20. Har du ännu inte full koll på valet? Ingen fara, vi hjälper dig!

Den första mars inleder 21 välfärdsområdesfullmäktige runtom i landet sitt arbete. Det är representanter till dessa fullmäktige som nu väljs in runtom i landet (inte i Helsingfors och på Åland).

Välfärdsfullmäktige tar över ansvaret för vården och räddningsväsendet. Här är alla områden som omfattas av maktskiftet:

  • Primärvården

  • Specialsjukvården

  • Socialvården – vilket omfattar allt från socialt arbete till hemvård

  • Elev- och studerandevård

  • Mental- och missbrukartjänster

  • Tjänster för personer med funktionsnedsättning

  • Hela räddningsväsendet

  • Övriga tjänster för olika åldersgrupper, t.ex. bebisar och åldringar

Rent konkret kan du i det här valet exempelvis påverka var närmaste vårdcentral ska finnas, hurudana anställningsvillkor vårdarna ska ha och hur många ambulanser och brandbilar som finns i ditt område. Den här videon kan hjälpa dig som inte har koll på valet.

Valdagens viktiga klockslag

9.00: Vallokalerna öppnar – du kan endast rösta i den vallokal som nämns i det valbrev du fått per post.

19.50: Valvakan kör i gång på Yle Fem.

20.00: Vallokalerna stänger.

20.00: Uppgifter om hur förhandsrösterna fördelat sig presenteras. 26,4 procent av finländarna förhandsröstade.

20-> Rösterna räknas. Valresultatet väntas komma tidigare än under kommunalvalet eftersom helsingforsare inte omfattas av valet och det därmed är färre röster att räkna.

Var hittar jag kandidaterna?

Över 10 000 personer kandiderar i valet. Du hittar en lista över alla kandidater på valmyndighetens webbsida här.

Du kan också bläddra bland alla kandidater i Yles Valkompass. Genom att svara på en rad frågor får du en matchning på vilka politiker som bäst motsvarar dig och det du står för.

Du kan också göra ett urval bland alla kandidater i Valkompassen och endast bläddra bland exempelvis kandidater under 30 år, enbart kvinnor eller kandidater som tillhör ett visst parti. Du kan klicka i vilka frågor som du speciellt vill att just din kandidat ska bry sig om.

Svårt att välja vem du ska rösta på? Den här videon kan hjälpa dig! - Spela upp på Arenan

Hur och var röstar jag?

Under valdagen kan du rösta enbart på ett ställe. Vilken din vallokal är står i det valbrev som skickats hem till dig. Om du inte har valbrevet kan du hitta din vallokal via den här tjänsten. Fyll i den adress du var skriven på 3.12.2021.

Du behöver inte ta med det här valbrevet när du går för att rösta. Det enda du behöver är identifikation (körkort räcker). Vallokalerna öppnar klockan nio på morgonen och stänger klockan åtta på kvällen. Alla som kommit till vallokalen före stängningsdags får rösta – det betyder att du hinner rösta även om du står i kö ännu klockan 20.

När du kommer till vallokalen kontrollerar en valfunktionär ditt id och att du har rätt att rösta. Du får sedan en röstsedel och visas till ett bås där du får skriva ner siffran på den kandidat du vill rösta på. Efter det stämplar en valfunktionär din röstsedel och du får själv lägga din röst in i valurnan. Efter det kan du lämna vallokalen.

Är du osäker på om du ens ska rösta? Den här artikeln kan då hjälpa dig.

En person håller i en röstsedel.
Bildtext Så här ser röstsedeln som du kommer att fylla i ut.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Så här bevakar Yle valet

Svenska Yles stora satsning på webben är en liveblogg som uppdateras under dagens lopp. Där kan du följa med valaktualiteter – allt från politikers uttalanden till rösträkning.

På tv kan du följa med vår valvaka som gör i gång klockan 19.50 på Yle Fem (efter Tv-nytt). I valvakan hör du bland annat våra reportrar på fältet, politiker och experter. Du kan också titta på Valvakan på Yle Arenan. Som programledare fungerar Peik Österholm, Katja Johansson, Filip Sten, Maria Nylund, Frida Frankenhaeuser, Christoffer Kaski och Helena von Alfthan.

På webben kommer vi också leverera analyser och artiklar med de slutliga resultaten. Du kan följa med rösträkningen i realtid via vår resultattjänst som publiceras under kvällen. Du hittar allt vårt valinnehåll på webben här.

På bilden en man och en kvinna. De är prydligt klädda och ler mot kameran.
Bildtext Peik Österholm och Katja Johansson är Valvakans huvudansvariga programledare.
Bild: Barbro Ahlstedt/ Yle