Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hulta daghem i Dalsbruk premieras för sin aktiva utomhuspedagogik – populärt med sagostund i hängmattor med himlen som tak

Uppdaterad 21.01.2022 15:55.
Desiré "Dessi" Roman, Jenni Engblom och Susann Fagerlund
Bildtext Från vänster, lärare i småbarnspedagogik Desiré Roman, Jenni Engblom och daghemsföreståndaren Susann Fagerlund.
Bild: Amanda Ölander/Yle

Det spelar ingen roll om det regnar och bildas vattenpölar eller om backarna är hala i skogen - alltid går det att hitta på något där, bara man tar sig dit.

Ungefär vartannat år delar föreningen Kimitoöns natur ut ett miljöpris för en miljögärning. Den här gången gick priset till Hulta daghem i Dalsbruk för deras miljö- och naturpedagogiska arbete.

– Vi blev väldigt tacksamma, fint att det fina arbete vi gör syns. Det är tack vare personalen vi fått det här priset. De tar inte den lättaste vägen utan de ser hur viktigt det är att vara utomhus och vill ge det till barnen. Så jag tror att det sporrar till att fortsätta, säger Hultas daghemsföreståndare Susann Fagerlund.

Forskning visar gång på gång att det gör gott både för barn och vuxna att vistas i skogen. Efter bara tjugo minuter i skogen börjar våra stresshormoner och vårt blodtryck sjunka. Ofta lättar känslor av ångest och depression av att vi rör på oss i naturen. En studie vid Helsingfors universitet visar bland annat att en skogig omgivning ökar barnens fysiska aktivitet, de leker på ett mångsidigare sätt och hålls till och med friskare.

Daghemspersonalen vid Hulta har på eget initiativ ökat tiden de vistas med barnen i skogen, som finns bara ett stenkast från daghemmet och försöker på olika sätt inkludera skogen och naturen både i barnens lek och i undervisande syfte.

Barn samt en barnskötare leker med vatten i en grön vattenränna i slaskigt vinterväder.
Bildtext När andra ser halka och slask, ser barnen ofta möjligheter till lek.
Bild: Amanda Ölander/Yle

– Vi tycker det är viktigt att barnen får röra sig i naturen och ta hand om den. Vi har bara har en planet och att vi måste ta hand om den och det kan vi lära barnen när vi vistas i skogen, säger Desiré Roman som är lärare i småbarnspedagogik vid daghemmet.

Fagerlund håller med.

– Vi tror att om barnen får vistas i naturen och vara rädd om den som barn, så kommer de ihåg det också som vuxna, säger hon.

Projekt sporrade personalen att flytta verksamheten till skogen

För några år sedan var kommunens skolor med i projektet Du med naturen, och det gav mersmak för personalen på Hulta.

– Då fick vi verktyg för hur verksamheten kunde flytta ut i ännu högre utsträckning. Vi fick också en hel del material som gör det enklare att vara ute så som hängmattor och utekök. Speciellt hängmattorna har varit populära, säger Susann Fagerlund.

– Vi har hängt upp dem mellan träden och barnen kan vila eller titta på molnen. De säger att de tittar på Mulle-tv när de tittar på molnen som rör sig. Det är som att skogen hjälper barnen att vara kreativa. Möjligen vistas barnen mindre i skogen nu för tiden än de gjorde förr, men å andra sidan har ju många familjer träffats och umgåtts utomhus på grund av coronapandemin. Det gäller också oss, vi har sångövningar och julfester ute, säger Roman.

yleiskuva
Bildtext I skogen finns mer utrymme och annorlunda material som sporrar barnens kreativitet.
Bild: Esa Syväkuru / Yle

De går till skogen ungefär två gånger i veckan.

– Många barn är kanske inte annars ute i skogen så många dagar i veckan. Vi märker tydligt på barnen att de njuter av att vara i skogen. Det lugnar dem på ett helt annat sätt jämfört med inomhusverksamheten. Skogen ger stora utrymmen att vistas och leka i, dofterna och de dämpade ljuden lugnar. Det säger Jenni Engblom, lärare i småbarnspedagogik.

Hulta daghem ingår även i Undervisnings- och kulturministeriets försök med en tvåårig förskoleundervisning där totalt 10 000 barn födda 2016 eller 2017 deltar. Och utomhuspedagogiken går fint att flytta ut till skogen.

- Det mesta går att göra utomhus, matematik, sång - det är bara fantasin som sätter gränsen. Även på internet finns mycket fint material så det är bara att googla om man vill ha egna idéer, säger Desiré Roman.

Alla småbarnsföräldrar vet att barnen inte alltid är jätteivriga att ta sig till skogen, speciellt om det är kallt eller regnar.

– Alltid är det ju inte toppenväder men när man väl kommer till skogen så känns det oftast ganska bra. Träden ger bra skydd mot vind och regn som inte känns lika intensivt där. Påfrysta vattenpölar kanske blir en skridskobana. Ibland kan det kännas lite motigt för en del barn att gå iväg från dagisgården. Men man kan försöka locka dem med spår man ser eller ljud man hör och när man väl kommer fram brukar de ha jätteroligt, säger Jenni Engblom.

Hulta daghem i Dalsbruk får miljöpris - Spela upp på Arenan