Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Olli Hiidensalo gick mot drömresultat i Anterselva – sista skyttet blev fiasko

Från 2022
Uppdaterad 20.01.2022 19:06.
Olli Hiidensalo.
Bildtext Olli Hiidensalo bjöd på formbesked.
Bild: Mauri Ratilainen / EPA-EFE / All Over Press

Skidskyttarna har inlett sista världscupveckan före OS i Peking. Tero Seppälä vill nog glömma torsdagen efter en tung start, medan Olli Hiidensalo kom med ett formbesked.

De finländska skidskytteherrarna har blixtrat till under vintern.

Tero Seppälä har bevisat att han kan hota om framskjutna placeringar i vart och vartannat lopp. Olli Hiidensalo har också visat prov på en bättre form än någonsin tidigare.

I torsdagens distanslopp i Anterselva krävdes ett högklassigt skytte ifall man ville hota om topplaceringar. Seppälä bommade bort sig direkt.

Finländaren inledde med två missar i liggande skyttet och följde upp det med att dra på sig ytterligare två straffminuter i det första stående. Mardrömsstarten förstörde Seppäläs chanser att slå karriärens bästa distansplacering, en 19:e plats.

Efter prickfria insatser på de två sista skjutplatserna landade han ändå på en hyfsad 23:e plats. Seppälä behåller ändå sin 15:e plats i totalcupen, vilket skulle berättiga till en plats i distansloppet i Peking.

– Det började dåligt. Efter den andra skjutningen var jag på plats 80, så med tanke på det är 23:e platsen i mål helt bra. Lyckligtvis fick jag ändå till det efter den dåliga starten, säger Seppälä i förbundets pressmeddelande.

Hiidensalo nära knall

Det var i stället Olli Hiidensalo som blev dagens bästa finländare. Inför det avslutande stående skyttet såg finländaren ut att ha något riktigt stort på gång.

Inga missar i de liggande skyttena och bara en bom i det första stående betydde att Hiidensalo hade en topplacering på gaffeln inför den sista skjutplatsen.

Där fick han tyvärr ett tungt slut på arbetsdagen. Två bommar betydde att han fick nöja sig med en 18:e plats i slutresultatet.

– De tre första skyttena gick jättebra. Fjärde varvet åkte jag kanske lite för fort, då jag följde efter en tjeck. Det tog musten ur benen och man var ganska skakig på sista besöket på vallen, kommenterar Hiidensalo.

Också Tuomas Harjula fick med sig en världscuppoäng efter sin 40:e plats.

För segern krävdes felfritt skytte i 20-kilometersloppet. Prickfrie ryssen Anton Babikov fick sällskap av norrmannen Tarjei Bø och landsmannen Said Karimulla Khalili på pallen.

Resultat

1. Anton Babikov RUS 49.46,6 (0 bommar)

2. Tarjei Bø NOR +9,7 (2)

3. Said Khalili RUS +48,5 (1)

4. Johannes Thingnes Bø NOR +50,5 (3)

5. Sturla Holm Lægreid NOR +1.32,9 (3)

...

18. Olli Hiidensalo FIN +3.23,7 (3)

23. Tero Seppälä FIN +3.50,0 (4)

40. Tuomas Harjula FIN +5.25,4 (3)

80. Heikki Laitinen FIN +9.09,1 (7)

Artikeln uppdaterad klockan 19.06 med Seppäläs och Hiidensalos kommentarer.

Diskussion om artikeln