Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Svenska Yles och ÅU:s samarbete väcker frågor om mediemångfalden – HSS Medias vd: ”Ett viktigt debattämne”

Från 2022
Niklas Nyberg, chefredaktör på Vasabladet.
Bild: YLE/Marcus Lillkvist.

I mars börjar Åbo Underrättelser publicera Svenska Yles nyheter i sin tidning. På HSS Media anser man att steget till ett liknande samarbete är betydligt större.

På torsdag förmiddag kom nyheten att Åbo Underrättelser börjar publicera Svenska Yles nyheter i sin papperstidning. Orsaken är att tidningen vill satsa mer av sina egna resurser på den lokala journalistiken.

Niklas Nyberg är vd och chefredaktör på HSS Media som bland annat ger ut Vasabladet. Han säger att samarbetet väcker en del spontana tankar.

– En fråga som uppstår är vad det har för effekt på mediemångfalden i Svenskfinland, som ofta är ett debattämne och ett viktigt sådant.

Han tror också att samarbetet med ÅU tillför ett element i debatten om Yles roll. För tillfället är ett förslag till ändring av Yle-lagen under behandling.

"Annan förväntan"

Pilotprojektet som startar i mars innebär att ÅU kan publicera Svenska Yles inrikes-, kultur- och sportnyheter. Samarbetet ska till viss del fylla det tomrum som nyhetsbyrån Svensk Presstjänst lämnade när den lades ner vid årsskiftet.

Om det här är något man fortsätter med, tror du det skulle vara en intressant möjlighet också för HSS Medias del?

– Jag har inte alls tänkt i de banorna. Vi har en lite annan roll och det finns en annan förväntan på vår typ av inrikesbevakning. Det skulle nog vara en betydligt högre tröskel för HSS Media än vad det har varit för ÅU att gå med i det här pilotprojektet.

På HSS Media har man anställt tre nya redaktörer för att säkra bevakningen av inrikesnyheter.

På vilket sätt nedläggningen av SPT kommer att påverka är enligt Nyberg för tidigt att säga.

– Vi har gjort de satsningar som vi tror blir bäst för våra läsare. Om man ska analysera om SPT lämnar ett tomrum efter sig så är det nog alldeles för tidigt att göra det efter bara några veckor.

Journalistiken blir bättre

På det stora hela ser Nyberg positivt på läget på den finlandssvenska mediemarknaden.

– Jag tycker att de finlandssvenska mediehusen satsar mer och mer på rätt saker och att journalistiken utvecklas och blir bättre.

Det här leder enligt Nyberg till en fördelaktig situation för den som vill ta till sig finlandssvenska nyheter i dag.

Han säger också att de finlandssvenska tidningshusen har klarat väl av att anpassa sig till de förändringar som branschen har genomgått de senaste åren.

– Det tycker jag vi ska vara stolta över i Svenskfinland.