Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

En känslosak för Sibboborna när glassproduktionen upphör: "Det passar inte alls! Ingmanglassen borde tillverkas i Sibbo"

My Lindström och Christa Hoffman
Bildtext My Lindström tycker att det är tråkigt att så många blir utan arbete på grund av att glassproduktionen upphör i Sibbo. Hennes kamrat Christa Hoffman i bakgrunden håller med.
Bild: Stefan Härus / Yle

För Sibbo är det inte en god nyhet att Unilever har planer på att avsluta glassproduktionen i Massby. Nyheten om omställningsförhandlingarna kom som en överraskning både för kommundirektör Mikael Grannas och Sibboborna.

Kommundirektör Mikael Grannas i Sibbo anar att Ingmanglassen har haft och fortfarande har stor betydelse för Sibboborna.

Det var i onsdags som Unilever meddelade att bolaget inleder omställningsförhandlingar (det som tidigare hette samarbetsförhandlingar).

Det är ändå i första hand ur ekonomisk synvinkel som Grannas ser på flytten av glassproduktionen från Sibbo, som drabbar tiotals arbetstagare vid fabriken i Massby.

– I första hand betyder det ju en förlust på knappa 70 arbetsplatser, vilket såklart är en väldigt tråkig sak, säger han.

Mikael Grannas
Bildtext Kommundirektör Mikael Grannas tycker att det är tråkigt att närmare 70 arbetstagare drabbas. Tråkigt också att Sibbobornas egen glass inte längre tillverkas i hemkommunen.
Bild: Sibbo kommun/ Paula Ropponen

Grannas hoppas att de som arbetar på glassfabriken snabbt hittar nya jobb och att Unilever stöder dem i den processen.

Samtidigt tror han alltså att den egna glassen har stor betydelse för Sibboborna.

– Det är ju Ingmans glass, och det kombinerar åtminstone Sibboborna med långa anor och traditioner. Det kan kännas konstigt att äta en Jättis eller motsvarande glass som inte längre görs i Sibbo, men ändå har samma varumärke och utseende, säger Grannas.

Sibboglass också i Sockengården

Kommundirektör Grannas tror alltså att det mer är känsloaspekten som drabbar gemene man i Sibbo.

– På vår arbetsplats är det också en självklarhet att vi köper Sibboglass. Jag tycker att det är en viss stolthet som ligger bakom det att vi har Ingmans glass från Sibbo, även om produktionen i dag ägs av Unilever.

Ett glasspaket i en hand.
Bildtext "Av finländsk grädde, från Sibbo". Om en tid lär texten på glasspaketen se annorlunda ut.
Bild: Katarina Lind / Yle

Hur påverkar då Unilevers planer Sibbo kommuns ekonomi?

Då glassproduktionen försvinner från Massby hoppas Grannas att någon ny, ändamålsenlig verksamhet uppstår i lokalerna i stället.

– Om det ersätts av nya arbetsplatser har det ingen inverkan på kommunens ekonomi, men om arbetslösheten ökar har det ju en inverkan på skatteintäkterna.

Ingmanglass en känslosak

När Yle Östnylands reporter träffar Sibbobor i Nickby för att prata om att glassproduktionen försvinner från kommunen, visar det sig att kommundirektörens tanke är helt riktig.

En kontorsbyggnad.
Bildtext Unilever och Arla verkar i samma fastighet i Massby i Sibbo.
Bild: Stefan Härus / Yle

Det är en känslosak för Sibboborna att “deras” glass inte längre ska tillverkas i hemkommunen.

– Det passar inte alls det! Ingmanglassen borde tillverkas i Sibbo. Absolut, säger Margaretha Bergström.

När Yle Östnylands reporter frågar Bergström om hon är en sann glassvän, är svaret jakande.

– Jo, det är jag. Som du kan se, skrattar hon.

"Synd att lokal produktion försvinner"

Utanför en av livsmedelsbutikerna i Nickby, träffar Yle Östnylands reporter också Marlene Pihlflyckt.

– Ja-a, nog är det synd att en lokal produktion försvinner. Det är en stor fördel att den egna kommunen har företagsverksamhet men det här är sådant som händer. Vill någon flytta så flyttar de, säger Pihlflyckt.

Marlene Pihlflyckt
Bildtext Synd att den lokala glassproduktionen inte längre sker i hemknutarna, säger Sibbobon Marlene Pihlflyckt.
Bild: Stefan Härus / Yle

Men är det inte ändå tråkigt att det just är glassproduktionen som försvinner. Ingman är ju en institution och glassen har tillverkats här i över 40 år?

– Jag måste erkänna att jag inte är någon glassvän, men visst är det synd att produktionen inte mera sker i hemknutarna, säger Pihlflyckt.

Nu blir alltså fabriken ledig för annan verksamhet. Kan det vara en idé att hyra ut fabriken till något annat företag i branschen?

– Ja, det vet jag inte. Det finns så många aktörer på marknaden redan nu och det kan nog vara svårt att få det att rulla med vinst. Konkurrensen är hård, säger Pihlflyckt.

För halv maskin

Det har Marlene Pihlflyckt helt rätt i. Faktum är att produktionen i glassfabriken i Sibbo den senaste tiden rullat med enbart halv kapacitet.

I Nickby är det under intervjuns gång full snöyra och det känns inte helt naturligt att känna människor på pulsen om deras åsikter om just glass.

Glasspaket i en frysdisk.
Bildtext Det är inte trevligt om människor blir utan arbete i Sibbo för att glassproduktionen försvinner, anser My Lindström.
Bild: Katarina Lind / Yle

När Yle Östnylands reporter för en stund flyr snöovädret och tar en runda inne i livsmedelsbutiken, möter han My Lindström vid glassdisken.

Nyheten att glassproduktionen försvinner från Sibbo hade gått henne förbi.

– Nej, det har jag inte hört om. Det är ju inte trevligt. Glassen de gör där är ju god och inte är det heller trevligt att människor blir utan arbete, säger Lindström.

Långa anor i Sibbo

Ingman Group:s verksamhet grundades år 1929 av Hjalmar Ingman. Han började tillverka fil som han sålde på Salutorget i Helsingfors.

Glassproduktionen i Sibbo började år 1978. Under senare år har flera förändringar skett.

Arla köpte mejeriverksamheten i ett tvådelat köp åren 2007 och 2008. Då skapades Arla Ingman som ett dotterbolag till Arla Foods-koncernen. År 2014 bytte företaget namn från Arla Ingman till Arla Oy, och produktionen och huvudkontoret är fortfarande kvar i Massby.

Ingmans glassproduktion ingick inte i affären och Ingman Ice Cream fortsatte som ett eget bolag. Unilever köpte glassproduktionen år 2011.

En fabriksbyggnad.
Bildtext Många Sibbobor jobbar i fabrikerna i Massby.
Bild: Stefan Härus / Yle

Efter beskedet om försäljningen till Unilever var personalen i Sibbo oroad för att produktionen skulle upphöra helt, eller att arbetsplatser skulle försvinna utomlands.

Nu ser alltså glassproduktionen ut att försvinna från Sibbo. Vd Robert Ingman vid Ingman Group avböjer i dag att kommentera Unilevers planer.

Trots att arbetsplatser nu försvinner från Massby har nya också kommit till.

Ingman Group köpte bolaget Halti Oy år 2012. År 2013 flyttade man verksamheten från Vanda till Sibbo och har i dag drygt 60 anställda, varav cirka hälften i Sibbo.

Arla fortsätter som normalt i Sibbo

Unilevers besked om omställningsförhandlingar har ingen större inverkan på mejeriproduktionen vid Arla Oy, som verkar i samma fastighet. Verksamheten fortsätter som normalt.

– Vi har egen produktion och det finns mycket lite gemensam verksamhet. Fastighetsunderhåll och laboratorieverksamhet är något vi delar på, men det är en marginell del av helheten, säger finansdirektör Rasmus Diesen.

En man poserar.
Bildtext Rasmus Diesen, finansdirektör vid Arla, ser positivt på framtiden för bolaget i Sibbo.
Bild: Arla Oy

Jobbet vid Arla i Sibbo går alltså bra och det finns inga hot mot verksamheten.

– Vi är Finlands andra största mejeri och har just inlett vår nya femåriga strategiperiod. Vi kommer att fokusera på tillväxt och hållbarhet. Innovation har alltid varit viktigt för oss.

Arla planerar att lansera flera nya produkter inom den närmaste framtiden. Bolaget har ungefär 400 anställda, största delen av dem jobbar i Sibbo. Företaget har också verksamhet i Uleåborg, Kuopio, Kides och Ranua.

– Det är klart att vi har ganska många Sibbobor som jobbar hos oss, säger Diesen.