Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Märkliga målvaktsupplägget i Damlejonen: Noora Räty saknas i truppen – men kallas in ifall förstamålvakten inte kan spela

Uppdaterad 20.01.2022 22:49.
Pasi Mustonen och Noora Räty i avbytarbåset.
Bildtext Noora Räty passade inte in i Pasi Mustonens lagbygge till OS.
Bild: Lehtikuva

Landslagsledningen ser Noora Räty som landets näst bästa hockeymålvakt, men trots det får hon inte en plats i OS-truppen. Om tilltänkta förstamålvakten Anni Keisala inte kan spela vill förbundskapten Pasi Mustonen däremot ha Räty till Kina.

Nyheten om att mångåriga förstamålvakten Noora Räty nobbas en plats i OS-truppen slog ned som en bomb i Hockeyfinland.

När förbundskaptenen Pasi Mustonen försökte reda ut tankegångarna bakom målvaktsvalen kvartstod många frågor på hockeyfolkets läppar. VM-succén Anni Keisala är uttalad förstakeeper – men om hon inte kan spela vill man ha in hemmareserven Räty i truppen.

– Vi i tränarteamet har inte sett Noora som den bästa för rollen som reservmålvakt eller som den målvakt som sitter på läktaren, för de platserna har vi lämpligare pjäser, förklarar Mustonen på förbundets presskonferens.

– Noora har alltid varit en given stjärna i lagen hon spelat i – de gånger hon tackat ja. Vi såg det som att det är Keisala som hon kämpar med om en plats i truppen.

Rollerna viktiga

På presstillfället gick Mustonen tillbaka i tiden för att grundligt gå igenom hur man kommit fram till målvaktsvalen. Enligt förbundskaptenen handlar uttagningarna alltid om att plocka ut de tre målvakter som passar bäst till de olika rollerna – man kan inte bara stirra på det spelmässiga.

– Att plocka ut de tre bästa målvakterna är jättesällsynt, alla erfarna tränare vet att man måste välja de målvakter som passar för de olika rollerna.

OS-truppen

Efter att i våras ha diskuterat med spelarna gick man ändå in för att plocka ut de tre bästa burväktarna till fjolårets VM. Men det blev inte möjligt då Räty tackade nej – och då återgick man till "rolltänket", förklarar Mustonen.

– OS är inte en turnering dit vi kan gå in för att testa på nya saker.

– Anni valdes till VM:s bästa målvakt och var lysande, samtidigt som Meeri utmanade henne väl. Keisala gjorde en otrolig insats, hon pallade för allt tryck. Nu skulle läget vara ett helt annat ifall Anni inte skulle ha tagit chansen.

Keisala är etta

Damlejonens tränarstab plockar ut trupperna genom en "demokratiska processer", beskriver Mustonen.

– Då vi inte fick chansen att prova med de tre bästa (i VM-truppen, reds. anm.) så fick vi nu helt enkelt återgå till att söka de målvakter som var mest lämpliga för de olika rollerna. Alla tränare plockade – oberoende av varandra – ut Keisala som förstamålvakt.

Pasi Mustonen pekar.
Bildtext Pasi Mustonen är inne på sin sista säsong som förbundskapten.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Men Räty är den näst bästa hockeymålvakten som finns i landet på damsidan, tycker tränaren.

– Hon gjorde det lysande i landskampen i december och är en fantastisk målvakt, men vi är fortfarande ense om att det är Keisala som är vår förstamålvakt.

Här kommer vi till det riktigt märkliga i trupputtagningen. Om Keisala inte av någon orsak kan spela vill man se Räty i kassen – framför uttagna Meeri Räisänen och Eveliina Mäkinen.

Räty har inte tackat ja till rollen

Räty fungerar alltså som en slags hemmareserv.

– Vi är överens om att ifall Keisala skadar sig eller blir sjuk så vill vi ha in Noora som förstamålvakt. Den platsen har vi erbjudit henne.

Mustonen hade ett möte med Räty i måndags och har haft daglig kontakt sedan dess. Men än så länge har stjärnmålvakten inte gett grönt ljus till den annorlunda rollen, avslöjar tränaren.

Han fick också frågan om det i målvaktsvalet finns kopplingar till höstens gräl mellan duon, efter att Räty tackat nej till VM. Svaret var tvärsäkert.

– Hur skulle jag ha kunnat fungera som förbundskapten i åtta år om jag skulle hålla på att hämnas? Det är helt befängt.

OS-programmet

3.2. klockan 15.10 Finland– USA

5.2. klockan 6.10 Kanada – Finland

7.2. klockan 15.10 Finland – Schweiz

8.2. klockan 15.10 Rysslands olympiska kommitté – Finland

11.–12.2. Kvartsfinaler

14.2. Semifinaler

16.2. Bronsmatch

17.2. Final