EK:s coronaundersökning: Var fjärde arbetsgivare har permitterat eller sagt upp anställda
De skärpta restriktionerna drabbar framför allt tjänstesektorn och arbetsgivare med färre än tio anställda. Mer än 70 procent av företagen ger regeringens coronaåtgärder dåligt betyg, enligt en företagsundersökning från EK.
De strängare restriktionerna syns i arbetsgivarföretagens ökade kris, sammanfattar Finlands Näringsliv EK:s vd Jyri Häkämies resultatet från undersökningen.
”Vi måste nu använda alla medel för att öppna upp ekonomin så fort coronasituationen blir bättre. En uppenbar lösning är en snabb återgång till covidintyget, som sedan kunde förnyas till ett vaccinpass”, säger Häkämies i ett pressmeddelande.
“Resultaten visar också att distansarbete inte lämpar sig för alla företag och alla arbetsuppgifter. Därför bör rekommendationen om distansarbete också demonteras så snart situationen tillåter”.
Enligt undersökningen rapporterar en tredjedel av alla arbetsgivarföretag i Finland att de skärpta coronaåtgärderna avsevärt skadar deras verksamhet.
Restriktionerna drabbar småföretag hårdast
Hälften av företagen inom tjänstesektorn upplever betydligt försämrade affärer.
Detta ser man direkta bevis på i sysselsättningen – vart fjärde företag har nu personal som sagts upp eller permitterats.
Situationen är särskilt dyster hos mindre företag med färre än 10 anställda, där framtidsutsikterna i också i övrigt är svagare.
Det svagt positiva är ändå att hotet om konkurs i arbetsgivarföretagen nu är lägre än i våras.
Kritiken mot beslutsfattare blir också allt starkare. 72 procent av företagen ger regeringen dåligt betyg och endast 14 procent ger ett gott betyg för deras sätt att hantera coronakrisen.
I april i fjol var motsvarande procenttal 64 respektive 20 procent.
Påtvingat distansarbete är ett problem för företag
Rekommendationen om distansarbete trädde i kraft i slutet av året.
Mer än 70 procent av företagen uppger att omfattande och utdraget distansarbete försvårar verksamheten och för vissa är det omöjligt att arbeta på distans.
Det här gäller främst mikro- och småföretag där kundservice sker genom fysiska möten.
Mätt i antalet anställda, arbetar mer än hälften av de anställda i företag där åtminstone sporadiskt distansarbete är möjligt.
Källa: Finlands Näringsliv EK:s pressmeddelande