Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Historisk stortävlingsdebut för futsallandslaget – spelade oavgjort mot tvåfaldiga världsmästaren Italien

Panu Autio iski uransa sadannen maalin maajoukkueessa - Spela upp på Arenan

I fjol gjorde herrfotbollslandslaget EM-debut – nu var det dags för samma stortävlingsdebut för Finlands futsallherrar. Motståndet i öppningsmatchen kunde inte ha varit mycket svårare: Italien, Europamästare anno 2003 och 2014.

Finland visade genast att man inte fruktar de namnstarka motståndarna. Matchuret visade inte ens en minut när Henri Alamikkotervo pangade in 1–0 från distans. Landslagsnykomlingen, som kom med i EM-truppen i sista stund när han ersatt den skadade, rutinerade Mikko Kytölä, tog en plats i första kedjan.

Henri Alamikkotervo nätade vackert i landslagsdebuten. - Spela upp på Arenan

Italien utjämnade en och en halv minut senare och tog ledningen efter spelade 29 minuter: målskyttar där Douglas Nicolodi och Cainan De Matos.

Men om Finland fick njuta av sin 1–0-ledning i bara en kort stund, var Italiens ledning betydligt kortare än så. Bara tio sekunder efter De Matos mål gjorde Alamikkotervo sitt andra mål.

Alamikkotervo målskytt igen! - Spela upp på Arenan

Tre minuter senare tog Finland ledningen igen genom grenlegenden, landslagskaptenen Panu Autio, som gjorde sitt 100:e mål i landslagsdressen – från halva plan.

Italien jagade febrilt efter en utjämning, och det lyckades man till slut med. I tiden 38.44, 76 sekunder före slutsignalen, utjämnade De Matos matchen.

– Det gick helt bra enligt vår spelstrategi. Då och då fanns det stunder när vi hade problem, men vi klarade dem helt bra. Fast visst är vi besvikna över resultatet, sade tvåmålsskytten Alamikkotervo i Yle Urheilus intervju efter matchen.

Den rutinerade Juhana Jyrkiäinen var stolt över Finlands insats i stortävlingsdebuten.

– Vi kämpade fint och gjorde det svårt för Italien. Det bådar gott att vi inte var alltför nöjda med slutresultatet.

– VI har talat mycket om att vi ska kunna spela på den här nivån och nu bevisade vi det på plan. Men vi kan ännu mycket bättre, lovade Jyrkiäinen.

Den andra matchen i B-gruppen i EM, mellan Slovenien och Kazakstan, slutade oavgjort 4–4.

– Gruppen är vidöppen. Med tanke på att det här var vår första stortävlingsmatch så var det den på förhand svåraste matchen. Jag tror att vi kan spela lika bra i följande match, och att vi vågar spela med bättre självförtroende och lugnare med bollen, sade Jyrkiäinen.

Finland möter Kazakstan på måndag. På fredag om en vecka står Slovenien för motståndet.