Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Navalnyj: "Väst går i Putins enkla fällor" med alla dessa diplomatiska möten

Uppdaterad 21.01.2022 16:28.
Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj visade segertecknet i rättegångssalen i Moskva den 20 februari 2021.
Bildtext Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj visade segertecknet i rättssalen i Moskva den 20 februari 2021.
Bild: EPA

"USA accepterar Putins agenda och skyndar sig att organisera möten. Precis som en skrämd skolpojke som mobbats av en äldre pojke". Så skriver den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj i ett av sina brev till tidskriften Time.

På fredagen möts USA:s utrikesminister Antony Blinken och hans ryske kollega Sergej Lavrov i Genève för fortsatta samtal om situationen i Ukraina och de ryska kraven på så kallade säkerhetsgarantier. Det här är det senaste i raden diplomatiska möten mellan väst och Ryssland efter den ryska mobiliseringen vid den ukrainska gränsen.

Den fängslade ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tycker att USA låter sig luras av Rysslands president Vladimir Putin då man går med på alla dessa möten.

Det framgår av ett personporträtt på Navalnyj i tidskriften Time. Artikeln bygger delvis på en rad brev som smugglats ut till journalisten Simon Shuster av Navalnyjs nätverk, från den straffkoloni där Navalnyj hålls inspärrad.

Shuster fick sitt första brev av Navalnyj i oktober i fjol, men i sina senaste brev från mitten av januari i år kommenterar alltså Navalnyj den pågående Ukrainakrisen.

"Gång på gång går väst i Putins enkla fällor"

Ryssland har ställt en lång rad krav som Kreml vill att väst ska uppfylla innan Kreml ens går med på att diskutera en truppreträtt från den ukrainska gränsen. Dessutom hotar Moskva med "militärtekniska" motdrag, ifall samtalen med USA och Nato inte leder till resultat.

Allt det här kallar Navalnyj för "nonsens", som han tycker att USA och dess allierade borde ignorera.

"I stället för att ignorera detta nonsens, accepterar USA Putins agenda och skyndar sig att organisera möten. Precis som en skrämd skolpojke som mobbats av en äldre pojke", skriver Navalnyj i ett brev som Shuster fick den 14 januari.

"Gång på gång går väst i Putins enkla fällor", skriver Navalnyj.

Rädslan för maktskifte i Ryssland är det som styr Putin

I sina brev till Schuster försöker Navalnyj förklara vad han anser att Putin egentligen är rädd för och vad som styr hans handlingar.

Navalnyj tror inte att Putin egentligen motiveras av rädslan för ett kommande ukrainskt Nato-medlemskap eller amerikanska styrkor i östra Europa.

Enligt Navalnyj är Putins största skräck ett maktskifte i Ryssland, som skulle leda till problem för Rysslands "korrupta klan av oligarker och spioner". Det är det här som driver alla de konflikter som Ryssland maskinerar med väst.

"För att konsolidera landet och eliterna behöver Putin hela tiden de här extrema åtgärderna, alla de här krigen – verkliga, virtuella och hybridkrig, eller bara konfrontationer på gränsen till krig, som vi ser nu", skriver Navalnyj.

Det är här, i straffkoloni nr 2 i Pokrov ett hundratal kilometer från Moskva, som Navalnyj hålls fängslad.
Bildtext Det är här, i straffkoloni nr 2 i Pokrov ett hundratal kilometer från Moskva, som Navalnyj hålls fängslad.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

I stället för att söka diplomatiska lösningar, tycker Navalnyj att USA ska utöva påtryckningar på Kreml utifrån, medan Navalnyj och hans anhängare gör det inifrån. Navalnyj tror att den kombinationen så småningom kommer att splittra eliterna kring Putin och leda till en demokratisk utveckling i Ryssland.

Källor: Time, Yle