Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Det finns tillräckligt med valfunktionärer i Östnyland inför valdagen – men läget kan förändras snabbt

Människor i en vallokal i Torneå.
Bildtext Söndagen den 23 januari är den egentliga valdagen.
Bild: Juuso Stoor / Yle

Valfunktionärerna ser ut att räcka till i Borgå, Sibbo, Lovisa och Lappträsk, även om vissa kommuner redan fredagen innan valet har fått kalla in ersättare på grund av sjukdom eller karantän.

På söndag är det dags att rösta i välfärdsområdesvalet.

För tillfället är många östnylänningar i karantän eller sjuka, och det gäller också personer i valnämnderna. Centralvalnämnderna säger ändå att läget på fredag morgon är under kontroll och man har tillräckligt med funktionärer på söndag.

Sekreteraren för centralvalnämnden i Borgå, Johanna Päivärinta, skriver till Yle Östnyland på fredagsmorgonen: "Tillsvidare ser det bra ut. Ingen har hört av sig om att det skulle vara kritiskt".

Päivärinta säger ändå att man inte vet om det kommer överraskningar då funktionärerna coronatestar sig inför söndagens uppdrag.

Bra med bemanning i Lovisa

I Lovisa finns 14 vallokaler. Centralvalnämndens sekreterare Kristina Lönnfors säger att bara några funktionärer inte är tillgängliga på söndag.

– Läget är ganska hyggligt. Men det kan ju ändras snabbt, så man vet inte om det som man säger på morgonen gäller på eftermiddagen, men vi håller tummarna, säger Lönnfors.

Handsklädda händer som håller i pappersbunt.
Bildtext I praktiken kommer Lovisas valfunktionärer att pausa sitt arbete inomhus då någon röstar utomhus.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Den som vill har också möjlighet att rösta utomhus på söndag.

– I och med att det krävs en viss minimibemanning så avbryts i praktiken röstningen inomhus då någon röstar utomhus, vi har inte kapacitet att hålla i gång röstningen samtidigt inne och ute.

Alla friska i Lappträsk

I Lappträsk är ingen av funktionärerna borta, meddelar centralvalnämndens sekreterare Susanne Sjöblom.

– Det ser lovande ut. Och vi har många reserver att ta till, säger hon.

Ersättarnas ersättare varslade i Sibbo

Jenni Björksten från centralvalnämnden säger att man redan i ett tidigt skede har utsett fler ersättare än vanligt.

Fram till fredagsmorgonen har flera ersättare redan blivit tillsatta, men det finns ännu folk att ringa om fler funktionärer faller bort. Man har alltså ersättares ersättare att ta till – än så länge.

– De senaste dagarna har vi haft några sjukdomsfall, och vi har hittat ersättare. Läget ser helt okej ut, säger Björksten.

Gräddgult stenhus med vita pelare.
Bildtext En av Sibbos sju vallokaler är Sibbo gymnasium.
Bild: YLE / Leo Gammals

Vallokalerna är öppna på valdagen klockan 9–20. Sibbo analyserade vilka tider som var populära i kommunalvalet i våras och man strävar efter att optimera bemanningen enligt det.

– En första rusch kommer på morgonen genast då dörrarna öppnas, och så är eftermiddagen populär medan det lugnar sig till kvällen.

Helst ska det finnas sju personer på plats i alla Sibbos sju vallokaler, men Björksten tror att det kanske inte uppfylls. I så fall får man avbryta inomhusröstandet medan någon röstar utomhus och sedan fortsätta.

Väljare vid ett bås utomhus.
Bildtext Väljare som är i karantän får rösta utomhus på söndag, och då kan det hända att röstandet inomhus pausas för en stund.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

På valdagen får en väljare rösta enbart på det ställe som fastställts som hans eller hennes egen vallokal. Den anges på meddelandekortet som skickats till var och en som har rätt att rösta.

Här hittar du myndigheternas coronaanvisningar för väljare i välfärdsområdesvalet.