Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Dallas sumpar sina chanser – att trejda Klingberg och envist fortsätta tro på Benn, Seguin och coach-Bowness är en massiv felbedömning

Dallas Stars John Klingberg jublar i bakgrunden. I förgrunden en kolumnvinjett med bild på Anders Nordenswan.
Bildtext Anders Nordenswan förstår inte varför Dallas ledning verkar föredra spelare som Jamie Benn och Tyler Seguin framför John Klingberg.
Bild: AOP/Jerome Miron-USA TODAY ​Sports & Yle

Vad sysslar man riktigt med i Dallas Stars? Att aktivt vända ryggen åt en av ligans bästa powerplaybackar mitt inne i sina bästa år och samtidigt satsa på gamla trötta legoknektar är pokerspel med en svag hand.

Är Boston på väg mot något stort i vår och hur bra är egentligen Anton Lundell och Juuse Saros? Bland annat sådant debatterar Mattias Simonsen och Anders Nordenswan i den här veckans avsnitt av Yle Sportens NHL-podd.

Tuukka Rask och Erik Haula-effekten – därför spelar Boston som en titelfavorit just nu - Spela upp på Arenan

Dallas Stars GM Jim Nill har rykte om sig att vara en av de bästa på sin post. Nu verkar det ändå som att han börjar tappa greppet. Finalisterna från 2020 har många fina ingredienser i laget – men också tung barlast som borde dumpas nu och inte senare.

Nill verkar ha fastnat i ett tankemönster där han envist vill tro på att lagets allra äldsta och tröttaste hästar fortfarande har i sig vad som krävs. Samtidigt vänder han ryggen till en av hela ligans bästa powerplaybackar när denna vill ha skälig lön.

John Klingberg är backen i fråga och de trötta hästarna heter Jamie Benn, Tyler Seguin, Aleksandr Radulov, Ryan Suter – och Rick Bowness. De representerar tid som gått, vilket de gjort redan en längre tid.

Rick Bowness är fel chefstränare

Det finns orsaker till att 66-årige Rick Bowness som inledde sin coachkarriär i NHL på 1980-talet har varit känd som den evige assisterande tränaren. När han i december 2019 fick agera brandman efter att Jim Montgomery fick sparken på grund av alkohol, var titeln tillfällig chefstränare.

Dallas Starsin päävalmentaja Rick Bowness.
Bildtext Rick Bowness spelade 173 NHL-matcher under sin karriär innan han sadlade över till att bli tränare.
Bild: 2021 NHLI

Montgomery hade gjort ett gott arbete och den sympatiska och bekanta assisterande coachen blev rätt person att skapa en sammansvetsande atmosfär i ett svårt läge. Lagsammanhållningen kulminerade hösten 2020 med finalspel i playoffbubblan.

Redan under den sagolika slutspelsstigen (Joel Kivirantas hattrick minns vi väl alla) kunde man ändå se att Stars vann matcher och matchserier på ett sätt som inte håller i längden. Uppoffrande kämpatakter över hela isen, effektivitet i målskyttet och en glödhet Anton Khudobin var receptet.

Joel Kiviranta kuvassa.
Bildtext Joel Kiviranta hade en magisk afton mot Colorado Avalanche den 5 september 2020.
Bild: Andrew Bershaw/Icon Sportswire

Efter det har det blivit ganska klart att Bowness taktiska tänk inte uppdaterats på länge. Dallas spel har inte riktigt någon tydlig egen struktur när man har pucken i fem mot fem. Bowness litar långt på att ishockey är en sport där vilja, forechecking och närkamper avgör.

Alla goda ingredienser, men det finns tillräckligt med skicklighet i truppen för att göra något annat också.

Nu har Bowness dessutom gjort slut på sitt lager av tändvätska och något annat har han inte i sin verktygslåda. Både han och GM Nill borde kolla igenom presskonferensen där Winnipeg Jets-coachen Paul Maurice meddelade att han inte har något att tillföra laget och stiger därför åt sidan.

Dallas håller just nu när säsongen når sin halvpunkt på att missa chansen till slutspel. Och då laget påminner om sin coach – ser litet trött och slitet ut – så kunde en ny röst bakom bänken mycket väl vända kursen.

Största problemet är trötta stjärnor med tunga kontrakt

Det vore ändå fel att bara peka ut coachen som syndabocken till att ett på pappret starkt Dallas Stars underpresterar.

Lagets två dyraste spelare, 32-åriga kaptenen Jamie Benn och snart 30-åriga (fyller 30 den sista januari) centern Tyler Seguin, har tappat stinget redan för några år sedan. Samma gäller för 35-åringen Aleksandr Radulov som inte varit bra sedan säsongen 2018/19. Framtiden finns inte heller i 37-årige Ryan Suter.

Benn och Seguin är problemet nummer ett. Båda lyfter ordentligt över nio miljoner dollar i årslön och dessutom fortfarande i många år. Ingendera har på flera år lyckats bära laget och komma ens nära att snitta en poäng per match. Ändå drar båda fortfarande rollen av att vara lagets ledare.

Falska profeter kallas väl sådana och det är tungt för ett lag att rikta blickarna på sådana spelares ledarskap. Såväl Benn som Seguin har spelat 36 matcher (20.1.) den här säsongen: Benn har stått för 17 (9+8) poäng, Seguin för två färre.

Jamie Benn och Tyler Seguin under uppvärmningen.
Bildtext Herrar Benn och Seguin borde skärpa sig, eller flytta bort från Dallas Stars, tycker Anders Nordenswan.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Jämförelsevis: Carolinas fjärde center, Jesperi Kotkaniemi, har gjort 18 poäng (9+9).

Benn har dessutom den mycket tråkiga sidan att han tycks tro på dumma utvisningar i kritiska lägen som ett sätt att leda laget. Kaptenen har suttit 43 minuter utvisad, med vilket han är etta i Dallas. Seguin i sin tur har en tendens att bara försvinna.

Benns kontrakt på 9,5 miljoner tar slut efter säsongen 2024/25, medan Seguin lyfter sina 9,8 miljoner fortfarande i två säsonger efter det. Nej, huh-huh.

Om GM Nill har som målsättning att Dallas ska kunna klara sig de närmaste säsongerna, gäller det att hitta på något för att bli av med duon. I värsta fall fast köpa ut kontrakten.

Och apropå att köpa ut kontrakt: har inte till denna dag förstått varför Nill gjorde ett fyra säsongers kontrakt med då redan 36 år gamla Ryan Suter efter att Minnesota Wild köpte ut backveteranen från sitt kontrakt på nio miljoner per år.

Ett fyra års kontrakt med närmare 40 år gamla Suter ser inte precis ut som en satsning på framtiden. Närmast kunde det vara något för ett lag med det så kallade Stanley Cup-fönstret öppet. Men så är det inte med fripassagerare som Benn, Seguin och Radulov ombord.

Tyvärr hör Suter till samma kategori. Han är som spelare inte speciellt öppen för att lyssna på andra och egot vill inte alltid få rum i ett trångt omklädningsrum. Åtminstone i Minnesota närmast dikterade Suter vem som fick vara hans backpar. Jonas Brodin dög inte.

Ser inte GM Nill vad man har i John Klingberg?

Speciellt idiotiskt verkar det långa kontraktet med Ryan Suter när det nu tycks vara mer eller mindre klart att Nill trejdar bort John Klingberg. 29-åringens kontrakt på 4,25 miljoner går ut efter den här säsongen och Nill är tydligen inte villig att betala Klingberg den lön han är värd.

Svensken är nämligen förtjänt av en ordentligt mycket högre lön – och det kom han faktiskt ut med framför media för cirka en vecka sedan.

Klingberg hör till den mycket eftersökta skaran backar som verkligen kan leverera i powerplay. Sådana spelare söker lag med ficklampa och förstoringsglas – och trejdar verkligen inte bort en dylik dyrgrip.

John Klingberg, Dallas Stars
Bildtext Klingberg har spelat för Stars hela sin NHL-karriär, med poängen 66+282=348 på 510 matcher.
Bild: All Over Press

Klingberg är en av bara nio backar som sedan början av säsongen 2016 har stått för mer än 100 poäng i powerplay. Ryan Suter hör inte till den elitskaran. Under 2020-talet är Klingberg elva i NHL-backarnas powerplaystatistik – trots att han får dela på quarterbackansvaret med Miro Heiskanen.

Ser man till den här säsongen, så har poängen inte rasslat in i bästa möjliga takt. Men potentialen finns minsann. Gällande statistiken för målförväntning i snitt per match i powerplay (ixG) är Klingberg femma av alla backar och i skapade chanser (iSCF) är han – etta. Bäst av alla.

Tar man till ögontestet, är det bara en handfull backar – typ Makar, Hedman, Josi, Hamilton – som får pucken fram till mål från blå linjen lika ofta och säkert som Klingberg. I en NHL-verklighet där powerplay ofta avgör är det fråga om matchavgörande specialkompetens.

Med både Klingberg och Miro Heiskanen har Dallas två quarterbackar i powerplay som bara väntar på fler målfarliga forwards att mata. John Klingbergs prestationer är verkligen inte Dallas problem. Snarast en lösning. För han vet minsann vad man ska göra med pucken också i fem mot fem.

Miro Heiskanen
Bildtext Också Miro Heiskanen har endast spelat för Stars i NHL. Hans saldo är 32+85=117 på 241 matcher.
Bild: Icon Sportswire

Lägg till stentuffa arbetsmaskinerna Esa Lindell, Jani Hakanpää och unga talangen Thomas Harley, så kunde Dallas ha en högklassig backtrupp i många år framåt. Om bara viljan och visionen fanns.

Fast efter Klingbergs utspel framför journalister är det väl redan för sent att hålla svensken i laget. NHL-bossar brukar inte vara speciellt villiga att visa ödmjukhet.

Faktum återstår ändå: det är verkligen inte John Klingberg som Dallas borde göra sig av med. Dörren ut ska öppnas för herrarna Bowness, Benn, Seguin, Radulov och Suter. In med några nya vassa forwardar i bra ålder och Dallas kunder tävla på allvar om att spela Stanley Cup-final igen.

Tack för att du läste.

Källor: naturalstattrick, hockey-reference.com, nhl.com, hockeydb.com