Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: Fitness-skryt, duktighetstrumpetande och konspirationsteorier – det här får er att se rött på sociala medier

Ung leende man tar en selfie på gymet
Bildtext Jabba dabba duu alla soffpotatisar! Nu ska bli smaskens med en rejäl portion broccoli.
Bild: Dean Drobot

Relationspoddens inbox formligen exploderade denna vecka, då vi lite aningslöst ställde frågan "vad irriterar dig mest på sociala medier?"

Flera (främst aningen äldre personer) skrev av de är glada för att de aldrig ens gett sig in i some-djungeln, men att de noterar hur barn och barnbarn numera sitter med näsan fast i telefonskärmen istället för att umgås med dem som finns i samma rum.

Men det var också många yngre personer, i ålder 20-40, som berättade att de lämnat sociala medier under de senaste åren. Plattformerna stjäl för mycket tid och kraft, och ger väldigt lite i gengäld.

Stör mig på allt och använder inte sociala medier sedan några år tillbaka. Bättre att hålla sig till radio och text-tv, det gör livet lyckligare. När jag lämnade somevärlden var jag rädd att gå miste om saker, men rädslan var obefogad. Mycket onödigt man slipper.

― Mentalt gammal, 26

Så ja, även om sociala medier för många varit en tröst och livlina i tider då det varit svårt att träffas öga mot öga finns det många beteenden som väcker anstöt.

I ett försök att sortera massan av svar gjorde vi upp en topplista på beteenden som många nämnde som speciellt irriterande.

Här publicerar vi listan och ett urval av breven. Flera funderingar hör du i veckans poddavsnitt.

Duktighetstrumpetare, fitness-skryt och konspirationsteorier - Spela upp på Arenan

De mest irriterande sakerna på sociala medier 2022:

10. Prylskryt

Vuxna människor som radar upp sina födelsedagspresenter, fotar och lägger upp på Instagram. Så pinsamt.

Maja 32

9 Träningsskryt

Leende ung kvinna med hoprullad yogamatta under armen tar en selfie
Bildtext Mmm, på härligaste yogapasset med bästaste bästisen! #blessed #yoga4life #självgod
Bild: Dean Drobot

Bilder där man "skryter" om hur långt och snabbt man sprungit,eller hur många steg man tagit etc. Folk som poserar på gymmet framför spegeln, pulsklockor.

Tanten 42

8 Information som ingen behöver

Jag blir galen på dem som kommenterar vädret i tid och otid och tar foto på termometern för att nu riktigt dokumentera för alla andra hur kallt det är eller hur varmt det är.

Om det vore frågan om en tsunami eller en stor skogsbrand förstår jag ju att det är information som även andra kan ha nytta av, men i övrigt är det bara irriterande och tråkig info

MLB 54

Mest irriterar det när folk berättar att nu har de beställt kaffe på ett café - behöver vi andra verkligen veta det?

Puustiska, 59 år

7 Desinformation och konspirationsteorier

Man med mössa av aluminiumfolie gestikulerar mot sin telefon
Bildtext Öppna ögonen! Myndigheterna vill inte att vi ska veta att en smoothie på selleripuré och kloakrensare botar skörbjugg!
Bild: ALEKSANDR KICHIGIN

Mest irriterad blir jag över att folk inte tycks bry sig om hur mycket falsk information det finns.

Både att kopiera länkar eller att kopiera innehåll från alla möjliga och omöjliga sajter, gör mig frustrerad.

Visst får man ha sina personliga åsikter och föra fram dem men tillsammans med information som lätt kan visa sig vara felaktig gör de åsikten mindre värd.

Pensionerad farfar

6 Gåtfullhet

Det som irriterar mej är när folk skriver A och så kommer aldrig B, som att nu har det hänt något och när folk skriver "vad har hänt" så sätter skribenten "jag satte pm åt dej" AAARRGGGHHH.

FB användare 50+

5 Resor

Leende äldre man tar selfie på strand
Bildtext Pilutta er där hemma, kommer att lägga ut en tokrolig selfie i timmen!
Bild: WAVEBREAKMEDIA

En fin familjebild (där man ser hur folks ungar och ölmagar vuxit) på en strand går väl an, men tjugo? Fyrtio? Kom igen.

Och den där obligatoriska skålarbilden där folk sitter kring ett dukat bord och höjer sina glas ut mot ... ja, vem? Alla som inte är med?

Det hemska är ju att absolut ingen bryr sig, utom dom som var där och så dom som är avundsjuka och känner sig förbisedda. Vill man det?

Torrboll, 45

4 Att puttenutta sig offentligt

När någon skriver hur mycket de älskar sin kille, hur jävla perfekt han är. Men hur ser verkligheten ut bakom det? Man har ju både sämre och bättre dagar. Vissa dagar vill man bara kasta ut sin kille o vissa dagar är han guld o gröna skogar. Någon som känner igen sig?

34 årig barnlös kvinna

Skryt om hur man alltid är bjuden nånstans eller hur många vänner man har. Ni vet det här med: "bästa vännen, bästa pojkvännen/flickvännen, syster/bror, arbetskompis" hjärta hjärta hjärta.

Så den som aldrig taggas är aldrig tillräckligt bra åt någon?

Hon som aldrig bjuds 41

3 Duktighetstrumpetare

Leende äldre kvinna står i ett kök med kockmössa på huvudet
Bildtext Kukkuu! Här står lilla jag och är duktigare än du!
Bild: lev dolgachov

Värsta sorten är nog duktighetstrumpetarna! "Nu är veden för vintern kluven!". "Se där, fönstren tvättade för tionde gången!" "Dagens motionslänk på 90 km utförd!"

När man trumpetar ut sådant, tänker man att det inspirerar andra att göra lika eller vill man bara ha applåder? Eller vill man trycka ner och visa att man är liksom litet bättre än oss, som varken rensat, stickat eller byggt ett hus i en handvändning?

Tant Dålig 60

2 Coronadiskussionen

Om någon inte är för vaccin så är det deras sak. Men sluta skriva dina idiot konspirationsteorier på social media. Håll dem för dig själv.

Vi vet alla att argument på sociala medier inte leder någovart så jag håller mig utanför.

Vaccinerad 37

Om du vaccinerar dig på order, låser in dig och dina barn och är livrädd för covid är du en ansvarsfull respektabel hedersknyffel.

Om du däremot på minsta sätt ifrågasätter restrektionerna är man numera en samhällsfarlig konspirationsteoretiker utan rätt till utrymme i medier.

Yttrandefrihet är en fluga

1 Barn

En mamma tar en bild av sin dotter med en kamera
Bildtext Men mamma, jag vill hellre titta på BUU-kl... Tyst nu Anabella-Li och se gullig ut

Det mest irriterande är när föräldrar lägger upp miljoner bilder på barn som inte ännu kan samtycka till det. Varför ignoreras barnets rättigheter i frågan? Tycker det är själviskt av föräldrarna.

Annat om det är professionella foton/väl utvalda foton då och då. Såklart har man rätt att vara stolt och glad över sitt barn - det är underbart - men föräldrarnas upplevelse av rättighet att offentligt dela bilder av sina barn kan inte gå före barnets egen integritet.

Ingenting är privat på internet, hackare finns överallt. Lite sunt bondförnuft tack!

Mer rättigheter till barnen

En massa bilder på barn i tid och otid irriterar mig. Orkar inte se dem så jag brukar plocka bort sånt ur mitt flöde. Värst är det om barnen är klottiga eller äter något. Tyvärr måste man stå ut med såna bilder om de sätts upp av de närmaste vännerna. Annars blir de sura om man inte gillar bilderna. Antar att det hör till tiden som 30-plussare, att se andras barn dag ut och dag in.

Också sur, 33 år