Hoppa till huvudinnehåll

Välfärdsområdesval 2022

Kandidaterna försöker in i de sista nå de svårflörtade väljarna – "Jag har inte stött på något sådant här tidigare", säger kandidat i Vanda

Ranbir Sodhi kampanjerar på gågatan i Dickursby.
Bildtext Ranbir Sodhi (SDP) står ute i ovädret i Dickursby i Vanda och försöker få kontakt med folk. Det har varit ovanligt svårt i det här valet.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Intresset för förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet var ställvis lamt. Kandidaterna funderar febrilt på hur de ännu skulle kunna få igång folk, speciellt i områden med lägre aktivitet och högre andel väljare med främmande språk som modersmål.

Vintern visar inte precis upp sina bästa sidor på gågatan i Dickursby i Vanda. Kandidaterna står ute i ovädret och försöker nå ut till folk. Det är inte lätt.

– Jag ska flytta bort från Vanda om några veckor och ser ingen större idé med att rösta. Det här berör inte mig, säger Lauri.

Lauri vet inte vad som skulle kunna få honom att rösta, om någon av kandidaterna på gågatan till exempel skulle ha något intressant att komma med.

– Valet intresserar inte så mycket, då det aldrig blir förändringar. Jag har aldrig varit intresserad, säger Joice, som ännu inte har bestämt sig för om hon ska rösta.

Försöker tala med folk och röra sig ute så mycket som möjligt

Socialdemokraternas Ranbir Sodhi har som främsta tema att han vill förkorta köerna till läkare och få fler läkare till hälsovårdscentralerna.

– Ganska många säger att de inte är intresserade av valet. Jag har inte stött på något sådant här tidigare, säger Sodhi, som har erfarenhet av såväl kommunalval, fullmäktigearbete som riksdagsval.

Ranbir Sodhi tror att en förklaring till ointresset är yrseln kring själva valet och vad det ska heta. Folk har inte hunnit orientera sig. Coronaviruspandemin är en annan ganska självklar orsak.

– Jag försöker helt enkelt tala med folk och har nu varit mycket ute, säger han och räknar upp Dickursby, Björkby, Myrbacka, Korso och Kervo.

Stor andel väljare med främmande språk som modersmål i området

Aktivast förhandsröstade folk i Södra Savolax, där 31,1 procent röstade på förhand. Minst var ivern i Vanda och Kervo, Mellersta Nylands och Västra Nylands välfärdsområde.

På Vanda stads område röstade bara 18,4 procent av de röstberättigade på förhand.

Stadsdirektör Ritva Viljanen sa till Yles finska lokalnyheter att hon tror att en orsak till det låga valdeltagandet hittills är att de stadsbor som har ett främmande språk som modersmål inte har röstat.

Andelen personer med främmande språk som modersmål är störst i hela landet i just Vanda. Nästan var fjärde Vandabo har inte finska eller svenska som modersmål. Alla känner inte till valet och vet inte vad det handlar om.

Finns mycket annat än valet att tänka på just nu

Coronaviruspandemins effekter fördelar sig inte jämnt över befolkningen. Den socioekonomiska ställningen, skyddsnätet och sysselsättningsläget påverkar både möjligheterna att delta och ivern att rösta.

Taxiföretagaren Maher Gerges ställer upp för Kristdemokraterna. Hans problem handlar just nu om helt andra saker än hur han ska aktivera väljarna under valkampanjens sista dagar, speciellt som han är hemma med coronasjukt barn.

– Jag gör inget kampanjarbete, situationen är jättedålig just nu. Jag har ett eget företag och det går dåligt i branschen.

Gerges säger att sociala medier som Facebook och de lokala tidningarna är viktiga informationskanaler, speciellt om det satsas på information på olika språk.

"Folk deltar och röstar då de upplever att de är en del av samhället"

Vänsterförbundets kandidat Funda Demiri hade tänkt vara mer ute på fältet de sista dagarna före valet, men istället sitter hon hemma med corona.

Hon har lyft fram den offentliga servicens roll i sin kampanj. Medborgarna ska få tillgång till läkare gratis inom en vecka. Vidare förespråkar hon kvalitativa rusmedels- och mentalvårdstjänster och bättre arbetsförhållanden och lön för personalen.

Funda Demiri kampanjoi aluevaalien alla Vantaan Tikkuraitilla.
Bildtext "Vårdarnas arbetsförhållanden har oroat folk", säger Vänsterförbundets Funda Demiri. Bilden är tagen tidigare under kampanjen då hon kampanjerade utomhus.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Demiri upplever sig ha fått genklang vad gäller själva sakfrågorna.

– Folk där ute på gatorna har varit oroade för vårdarnas ork och för om det ska finnas vårdare inom social- och hälsovårdstjänsterna.

Nu koncentrerar hon sig mer på de sociala medierna, och hoppas den vägen nå folk så länge tid ännu finns. Demiri upplever att folk nog är intresserade. De måste ändå nås och övertygas om att man kan påverka genom att rösta.

– Jag upplever att folk deltar och intresserar sig för val då de upplever att de är en del av samhället.

Staden delade ut broschyr på nio språk till alla hem

Kommunikationschef Laura Klefbohm vid Vanda stad uppger att stadens största satsning har varit en informationsbroschyr på nio språk. Den har delats ut till alla hem och till över 60 andra ställen i staden.

Valbroschyr delas ut till hemmen i Vanda.
Bildtext Vanda stad har delat ut informationsbroschyrer till hemmen i staden.
Bild: Anders Karlsson / Yle

Tillsvidare har staden inte fått någon feedback på broschyren och kan inte uppskatta hur väl satsningen lyckats.

– Visst är den ju ganska välgjord, men mycket är också ogjort, säger Ranbir Sodhi, som tycker att det borde informeras mer på olika språk också utanför valtider.

Funda Demiri tycker också att broschyren är bra, men hon skulle vilja satsa mer på information på olika språk på sociala medier.

Vad är välfärdsområdesvalet? Det här behöver du veta - Spela upp på Arenan