Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Välfärdsområdesvalet närmar sig – coronaviruset ser inte ut att ställa till det på valdagen i Åbo, Pargas och Kimitoön

En person håller i en röstsedel.
Bildtext Arkivbild. Valdagen är på söndag. I Åbo, Pargas och Kimitoön har det inte förekommit några större sjukdomsbortfall bland valfunktionärerna.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

På söndag är det dags för välfärdsområdesvalet. I Åbo, Pargas och Kimitoön ställer man sig in på att kunna ordna valdagen som normalt.

Coronaviruset sprids i snabb takt och det finns en risk för att de valfunktionärer som arbetar med valet insjuknar och inte kan delta. Yle Åboland gjorde tidigare en kartläggning om bortfall under förhandsröstningen i välfärdsområdesvalet. Då hade Åbo, Pargas och Kimitoön förberett sig bland annat genom reservpersonal, som kan kallas in vid behov.

Sedan dess har inga större förändringar skett. I Åbo, Pargas som Kimitoön hoppas och tror man att valet går att ordna utan större problem.

– Det ser ganska bra ut och vi har inget större bortfall på grund av sjukdom, säger centralvalnämndens sekreterare Petra Öhman i Pargas.

Centralvalnämndens sekreterare Daniela Sundberg i Kimitoön ger ett liknande svar.

– Alla verkar vara på benen. Ingen har åtminstone meddelat om att de inte kan delta på söndagen, säger Sundberg.

Insjuknade röstar utanför

Enligt centralvalnämndens sekreterare, Henna Puska, i Åbo, räckte valfunktionärerna bra till under förhandsröstningen, trots att Åboborna var ivriga på att rösta innan valdagen.

– Givetvis hade vi några enstaka sjukfall, men eftersom bemanningen varit under kontroll sedan början så har vi kunnat flytta funktionärer från vallokaler som är lugnare till dem som är livligare, säger Henna Puska.

Valfunktionärerna inför den egentliga valdagen på söndag är inte rekryterade av centralvalnämnden, utan av stadsstyrelsen. Enligt Puska är man förberedd på sjukdomsfall också i valnämnderna. Det finns tillräckligt med reservmedlemmar om någon skulle insjukna.

Insjuknade och personer i karantän har möjlighet att rösta utanför vallokalerna under valdagen. Hur mycket specialarrangemangen påverkar arbetet går inte att förutspå, säger Puska.

– Det återstår att se hurudan valsöndag vi har framför oss.