Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Klockan tickar för Johnson – snygge Rishi och den mänskliga handgranaten Liz Truss förbereder ledarkamp

Uppdaterad 31.01.2022 14:46.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lämnar Downings Street 10 .
Bildtext Boris Johnson kämpar för sin politiska överlevnad. Samtidigt vässar delar av hans parti knivarna.
Bild: Peter MacDiarmid/Shutterstock/All Over Press

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är för första gången allvarligt hotad. Johnson verkade länge vara helt immun mot skandaler, men nu har festerna i Downing Street 10 lett till kraftigt dalande popularitetssiffror.

Avslöjandena om en rad tvivelaktiga evenemang på Downing Street har skakat den brittiska regeringen. Samtidigt som Londonpolisen förra veckan meddelade att de inlett en förundersökning av festerna läckte ytterligare detaljer om premiärministerns födelsedagsfest under den första nedstängningen 2020 ut.

Premiärministerns kansli fortsätter att hålla fast vid att det aldrig varit fråga om några fester utan om arbetsrelaterade tillfällen.

Johnsons starkaste utmanare utrikesminister Liz Truss och finansminister Rishi Sunak har börjat förbereda sig inför en möjlig partiledarkamp och missnöjet inom Torypartiets parlamentsgrupp bubblar på i offentligheten.

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak sitter i en bil.
Bildtext Finansminister Rishi Sunak har hållit låg profil under festskandalen.
Bild: Rob Pinney/LNP/Shutterstock/All Over Press

Finansminister Rishi Sunak

Finansminister Rishi Sunak, 41, ses som den på förhand starkaste kandidaten i en eventuell ledarkamp. Han har också klart lägsta odds hos vadslagningsbyråerna. Den tidigare finansmannen är son till indiska migranter från östra Afrika.

Delar av den brittiska pressen har döpt Sunak till "Dishy Rishi" (snygge Rishi). Rishi ses som en sval och samlad sakpolitiker vilket kan tilltala partimedlemmarna efter Johnson ‒ som knappast kan beskrivas som något annat än motsatsen.

Men det väcker också en del tvivel om han skulle klara av att skapa entusiasm under valkampanjen.

Sunak förespråkar en traditionell konservativ budgetpolitik, skattesänkningar och vurmar för småföretag.

Men under coronapandemin har han som finansminister övervakat en rad ekonomiska stödpaket för att rädda ekonomin och trygga sysselsättningen. Paketen har varit populära trots att skattetrycket i Storbritannien nu är det högsta på årtionden.

Enligt en enkät som Sky News publicerade den nionde januari anser nästan hälften av torymedlemmarna att Sunak skulle vara en bättre premiärminister än Johnson. Enkäten gjordes i huvudsak innan festskandalen briserade på allvar.

Endast 16 procent tror att Johnson skulle vara bättre på att samla röster i nästa parlamentsval.

Men de kommande månaderna kan bli utmanande för Sunak, den höga inflationen kan slå hårt mot finansministern.

Inflationen väntas öka ytterligare då energikrisen leder till att britternas gas- och elräkningar stiger rejält senare på våren. Oppositionen anklagar redan nu Sunak för att försöka ignorera problemet.

Trots det har finansministern av allt att döma börjat förbereda sig inför en partiledarkamp. När Johnson försvarade sig inför parlamentet den 12 januari var Sunak inte på plats. Åtta timmar senare gav han premiärministern ett ljummet stöd på Twitter.

Sunak konstaterade endast att det var rätt av Johnson att be om ursäkt och att han stöder premiärministerns vädjan om tålamod tills Sue Gray är klar med sin utredning. Något direkt stöd för premiärministern var det inte.

Storbritanniens utrikesminister Liz Truss
Bildtext Liz Truss har hittills försvarat premiärministern, men samtidigt har hon arbetat hårt på att höja sin egen profil
Bild: WIktor Szymanowicz/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Utrikesminister Liz Truss

Utrikesminister Liz Truss, 46, har ofta beskrivits som partimedlemmarnas favorit. Truss har i flera månaders tid kommit högst på listan då ConservativeHome undersökt vilken minister som är populärast på fältet.

Truss är en tuff politiker som inte räds att riva upp gamla beslut. Under början av sin karriär som minister döptes hon av tjänstemännen i sitt departement till "den mänskliga handgranaten". Smeknamnet fastnade och används i dag också av premiärministern.

Truss är aktiv på sociala medier. Hon har under den senaste tiden strävat efter att utmåla sig som en värdig efterträdare till partilegenden Margaret Thatcher. Truss förespråkar också liksom en Thatcher en ekonomisk liberalism där staten blandar sig så lite som möjligt i ekonomin. I det ingår också skattesänkningar.

Truss anslöt sig Boris Johnsons ledarkampanj i ett tidigt skede och har sedan dess varit en lojal minister. Trots det har hon under de senaste månaderna börjat positionera sig inför en möjlig kommande ledarkamp. Hon har till exempel liksom hennes berömda förebild låtit fotografera sig på en stridsvagn.

Truss är den populäraste toryministern, men det betyder inte automatiskt att partimedlemmarna vill se henne som premiärminister. Enligt en Sky News enkät ligger hon klart efter Sunak när frågan gäller vem partimedlemmarna vill se som Johnsons efterträdare. Hennes popularitet sträcker sig inte heller utanför partiet.

Brittiska partiledare är i praktiken ständigt indragna i en kamp för att försvara sin ställning i det egna partiet. Parlamentsledamöterna är invalda från enmansvalkretsar och det gör dem känsliga för allt som påverkar opinionen i deras hemregion.

Om partifolket och väljarna i den egna kretsen är missnöjda med partiets politik, börjar en klok parlamentariker ifrågasätta partiledningen. Sedan börjar marken snabbt gunga under partiledarens fötter.

För Johnson förvärras situationen av att hans konservativa parti är ett utpräglat maktparti. Partiet vinner val och är extremt skickligt på att stanna vid makten efter det.

Man sluter upp bakom partiledaren för att driva igenom politik, men om ledaren ser ut att bli ett hinder för maktutövandet dröjer det inte länge innan knivarna kommer fram. Nu verkar en betydande del av partiets parlamentsgrupp ha dragit slutsatsen att det är dags att byta ledare.

Splittrad grupp

Johnsons sits försvåras av ytterligare en faktor. Paradoxalt nog har den väldiga valsegern som premiärministern levererade 2019 bidragit till hotet mot honom.

Johnson lyckades samla hårda brexitörer från högerkanten, traditionella toryväljare och tidigare Labouranhängare från norra England bakom sig. Problemet är att de här grupperna delvis förväntar sig helt olika saker av sin premiärminister.

Parlamentsgruppens högerkant motsätter alla coronarestriktioner som de ser som ett hot mot ekonomin och vad de ser som den traditionella brittiska frihet. I december röstade nästan 100 toryledamöter emot det senaste restriktionspaket, som endast gick igenom tack vare stöd från oppositionen.

Samtidigt har de nya ledamöterna från norra England blivit allt mer nervösa. Att Johnson lyckades krossa Labours så kallade röda mur berodda delvis på brexit, men också på löften om höjda löner och stora investeringar i de fattiga regionerna i norr.

De här satsningarna har hittills uteblivit och de skulle inte heller vara odelat populära bland traditionella välbärgade toryväljare som vill se en strikt budgetpolitik – gärna kombinerat med ordentliga skattesänkningar.

Så väljer Torypartiet ledare

För att tvinga fram en förtroendeomröstning måste 15 procent av Torypartiets parlamentsledamöter kräva en omröstning skriftligt. Breven skickas in till 1922-kommittén. Kommittén som representerar partigruppens så kallade backbenchers, det vill ledamöter utan roll i regeringen.

I det nuvarande parlamentet betyder det att 54 ledamöter måste skicka in brev. 1922-kommittén avslöjar inte hur många brev den mottagit innan de uppnått 54.

Efter att de 54 breven kommit in utlyser kommittén en omröstning där hela parlamentsgruppen röstar om partiledarens förtroende. Om partiledaren inte för förnyat förtroende blir det ledarval. Den avsatta ledaren får inte ställa upp i valet.

Om partiledaren däremot klarar förtroendeomröstningen är hen skyddad i ett år framåt. Därför försöker rebeller undvika att utlysa omröstningen för tidigt.

Om fler en två kandidater ställer upp i partiledarvalet hålls en rad omröstningar inom parlamentsgruppen. Efter varje omgång faller den svagaste kandidaten bort tills det endast finns två kandidater kvar.

Efter arrangeras en avgörande omröstning där alla partimedlemmar har rösträtt. Den vinnande kandidaten måste därför vara populär både bland sina kolleger och ute på fältet.

Brittiska politiska experter är ense om att det är osannolikt att Johnson leder sitt parti i nästa parlamentsval. Däremot är det osäkert när hans motståndare väljer att tvinga fram en förtroendeomröstning.

Torypartiet har väntat på den högt uppsatta tjänstemannen Sue Grays utredning av festerna. Gray är en mäktig och tuff tjänsteman och anses inte vara benägen att uttrycka sig försiktigt för att skydda politiker. Sky News beskriver Gray som den ”mäktigaste personer du aldrig hört talas om”.

Den rapporten är nu klar och domen från parlamentsgruppen kan komma snabbt. Ett möjligt scenario är att Sunak eller Truss väljer att avgå och ansluta sig till rebellerna i parlamentsgruppen, i så fall blir förtroendeomröstning oundviklig.

Polisens beslut att inleda en förundersökning kring festerna är ytterligare ett slag mot premiärministern.

Trots det är det möjligt att Johnson får sitta kvar, i alla fall i några månader till. Storbritannien håller lokalval i maj och premiärministerns främsta styrka är att vinna val. Men om det blir en klar valförlust kommer nog partiets tålamod att vara slut.

Artikeln korrigerades klockan 14.45 den 31 januari. Rishi Sunak är inte utbildad läkare. Uppgiften har strukits från artikeln.