Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö gymnasium ordnar penkis och Virkby gamlas dans – i Raseborg klarnar detaljerna i början av nästa vecka

Från 2022
dans i bollhall
Bildtext I Ekenäs gymnasium ordnades gamlas dans så sent som i början av december 2021. Pandemin gjorde att dansen sköts fram med nästan tio månader. Ungdomarna njöt, vilket märktes när bland andra Yle Västnyland sände en del av evenemanget live.
Bild: Patric Ring / Yle

Traditionerna med bänkskuddardag eller penkis och gamlas dans är inte alls självklara den här våren heller på grund av pandemiläget. I Hangö gymnasium och Virkby gymnasium har datum ändå slagits fast.

"På studerandes begäran har vi fattat gemensamt beslut att ändra datum för gamlas dans till torsdag 17.2", skriver Charlotta Wallenius, tf rektor vid Virkby gymnasium.

Studerande och deras vårdnadshavare fick meddelandet på fredagen (21.1). Gamlas dans ordnas på skolan klockan 13 för studerande vid Virkby gymnasium och klockan 18 för utomstående.

"Vi hoppas att begränsningarna för sammankomster inte förlängs ytterligare efter den 14.2. Som läget ser ut nu innebär det att vårdnadshavare skulle få delta i evenemanget kvällstid", menar Wallenius.

Om restriktionerna förlängs tar Virkby gymnasium till plan b, det vill säga streamar och bandar gamlas dans. Det enda som kan kullkasta datumet, 17.2, är om skolorna har stängts och inlett distansundervisning.

Trötta abiturienter vet inte om de orkar ordna penkis

Gällande bänkskuddardagen, det vill säga sista dagen abiturienterna är i skolan före studentproven, har årets abiturienter i Virkby gymnasium drabbats hårt av pandemiläget.

Tf rektor Charlotta Wallenius berättar att osäkerheten har lett till att också studerande har mist ivern att ens försöka ordna något i stil med tidigare traditioner.

"I skrivande stund pågår dialog med abiturienterna om att de ändå skulle ordna ett småskaligt lågbudgetevenemang utomhus på penkisdagen torsdag 10.2. Det här för att de ens skulle ha något smått att falla tillbaka på då de minns sin gymnasietid", skriver Charlotta Wallenius.

Hangö ordnar bänkskuddardag och i Raseborg hoppas rektorer på penkis i någon form

"Om läget inte förvärras hålls bänkskuddardagen som planerat 10.2 i Hangö gymnasium. Just nu är situationen med antalet smittofall överkomligt på Skolgatan", berättar rektor Tanja Koivisto.

Vid Ekenäs gymnasium ser rektor Petra Blomqvist fram emot att ordna penkis i någon form, men detaljerna klarnar i början av nästa vecka.

"På tisdag borde vi ha klarhet i hur vi kan ordna dagen", skriver Petra Blomqvist.

Hon tillägger att samma bud gäller också gamlas dans. Esbjörn Hägerstedt, rektor vid Karis-Billnäs gymnasium, menar också att skolan filar på detaljerna och hoppas att skolorna i Raseborg kan komma ut med information i början av nästa vecka.

I februari 2020, bara en månad innan pandemin lamslog också Finland, ordnade abiturienterna i Hangö en rolig penkis med 70-talstema. - Spela upp på Arenan