Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Mötet mellan USA och Ryssland bjöd inte på genombrott, men dialogen fortsätter – Blinken: Ryssland får svar på sina krav om säkerhetsgarantier nästa vecka

Från 2022
Uppdaterad 21.01.2022 15:34.
USA:s utrikesminitster Antony Blinken skakar hand med sin ryska kollega Sergej Lavrov.
Bildtext Varken Antony Blinken (till vänster) eller Sergej Lavrov väntade sig några större genombrott i dag.
Bild: Sergei Bobylev / AOP

Det blev som väntat inga större genombrott när USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov träffades i Genève under fredagen. Parterna kom ändå överens att fortsätta sin diplomatiska dialog.

Dagens samtal handlade, precis som en rad andra diplomatiska träffar under de senaste veckorna, om det allt spändare läget vid gränsen till Ukraina.

Mötet blev rätt kort och koncist, till skillnad från den 10 januari då ländernas vice utrikesministrar diskuterade i nästan åtta timmar.

Förväntningarna var låga inför mötet, ingendera parten väntade sig några större genombrott.

Parterna kom överens om att USA ger ett skriftligt svar på kraven om de ryska säkerhetsgarantierna nästa vecka. USA betonade ändå att man inte kompromissar om Natos grundprinciper.

Nästa samtal mellan Ryssland och USA går sannolikt av stapeln i februari, rapporterar den ryska nyhetsbyrån RIA med hänvisning till en källa inom den ryska delegationen.

Konflikten i korthet

Lavrov: Skriftligt svar från USA nästa vecka

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov inledde sin presskonferens med att säga att USA:s utrikesminister Antony Blinken har gått med på att lägga fram ett skriftligt svar på Rysslands krav om Nato och Ukraina nästa vecka.

AP:s reporter frågar hur länge USA är villigt att vänta på ett svar och när nästa steg i så fall kan tas.

– Måste jag svara på allt? frågade Lavrov och skrattade. Jag kan inte säga ifall vi går i rätt riktning just nu eller inte.

Det vet Ryssland bättre efter att ha fått USA:s skriftliga svar, enligt honom.

Enligt Lavrov var dagens samtal något av en mellanetapp i förhandlingarna mellan USA och Ryssland. Dialogen mellan parterna fortsätter, sa Lavrov.

Lavrov beskriver dagens samtal som konstruktiva och nyttiga.

Han upprepade än en gång att "Ryssland aldrig har hotat det ukrainska folket", och sa att han hoppas att alla ska lugna sig.

Enligt Lavrov är Putin alltid redo att träffa USA:s president Joe Biden, men säger att all kontakt mellan dem ska vara välförberedd.

sergej lavrov
Bild: Evegenia Novozhenina / EPA

USA ger skriftligt svar nästa vecka

USA:s utrikesminister Antony Blinken beskrev samtalen som uppriktiga och väsentliga, under den presskonferens han höll efter att samtalen var avslutade.

Syftet med dagens samtal var att avgöra huruvida Ryssland är berett att ta den diplomatiska vägen, framför en aggressiv väg, sa han.

– Det här var ingen förhandling, det var ett uppriktigt utbyte av åsikter, kommenterade Blinken.

Blinken bekräftade det Lavrov sa på sin presskonferens: Ryssland får ett skriftligt svar nästa vecka. Han betonade ändå att där också ingår USA:s intressen och åsikter.

– Det är viktigt att vara tydlig med vad vi inte går med på: En av de sakerna är att gå emot de grundläggande principerna så som Natos "öppna dörrar"-policy.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken i presskonferens med USA:s flagga i bakgrunden.
Bildtext Samtalen var uppriktiga, enligt Blinken.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Blinken: Ryssland har en bred spelbok för angrepp

Blinken bad Lavrov om bevis för att Ryssland inte förbereder en invasion. Enligt Blinken kan Ryssland i dagsläget anfalla Ukraina från söder, öst och norr.

Fler beslut om stöd till Ukraina planeras till de kommande veckorna, sa Blinken. USA och väst tänker inte vänta med att ta till åtgärder om så krävs.

Enligt Blinken är ändå diplomati det bästa alternativet i fråga om att minska på spänningarna.

Han upprepade att USA fortsatt står bakom Ukraina och dess suveränitet, och sa att han har varit tydlig med Ryssland: Går ryska styrkor över gränsen till Ukraina svarar USA och dess allierade.

Jag tror att vi nu har bättre förståelse för varandra

Antony Blinken

Blinken sa också att vi vet sedan förr att Ryssland har en bred spelbok i fråga om anfall, där bland annat cyberattacker ingår.

Blinken presenterade flera amerikanska förslag på hur man kunde förbättra säkerheten och på vilka punkter han tror att man kan nå enighet.

– Jag tror att vi nu har bättre förståelse för varandra, avslutade Blinken innan han besvarade reportrarnas frågor.

Ryssland spelar kallt krig 2.0 - men vi har glömt reglerna

17:08
Nyhetspodden: Ryssland spelar kallt krig 2.0 - men vi har glömt reglerna

En rad av mer eller mindre resultatlösa diplomatiska träffar

Ryssland och väst möttes i flera konstellationer för diskussioner om läget förra veckan, men någon gemensam not hittades inte då.

I onsdags sa USA:s president Joe Biden att han tror att Rysslands president Vladimir Putin "sannolikt går in i Ukraina" och varnade Ryssland för att göra det.

Blinken träffade Ukrainas president och utrikesminister i Kiev i onsdags. Blinken sa då att han kom till Ukraina för att visa USA:s kraftiga stöd.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov svarade för sin del att Bidens uttalanden snarast har destabiliserande effekt, och att det kan "inspirera hetsiga grupper i Ukraina på falska grunder".

I går besökte Blinken Berlin där han träffade sina brittiska, franska och tyska kollegor, för diskussioner om en gemensam linje gentemot Ryssland.

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson varnade båda i dag för att Ryssland får betala ett "massivt pris" för en rysk invasion.

Källor: AFP, AP, Reuters, Tass