Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två personer misstänkta för grovt ocker och ekonomisk brottslighet i Närpes och Vasa

Från 2022
Uppdaterad 21.01.2022 15:21.
Polisens patrullbil i vinterlandskap.
Bild: Jari Kärkkäinen / Yle

På fredagen häktades två personer misstänkta för grovt ocker. De två är en del av en större utredning om ekonomiska brott som huvudsakligen har ägt rum i Närpes mellan slutet av år 2017 och slutet av 2020.

Brotten kom till polisens kännedom när målsägandena, alltså brottsoffren, gjorde brottsanmälningar till polisen.

Kriminalkommissarie Pekka Hätönen på polisinrättningen i Helsingfors berättar att Österbottens polisinrättning förra året tog kontakt med nationella undersökningsenheten för människohandel och bad om hjälp med att reda ut en brottsmisstanke på deras område.

– Vi har arbetat tillsammans och i det här skedet misstänker vi två personer för grovt ocker som har att göra med hur arbetskraft kommit till landet och utnyttjande av arbetskraft, säger Hätönen.

Polisen söker fler brottsoffer

Just nu har polisen fyra målsägande men enligt Hätönen finns det troligen många fler och man försöker komma i kontakt med dem.

I samband med utredningen finns också misstankar om ekonomiska brott inom de misstänktas företagsverksamhet.

Hätönen vill inte i det här skedet närmare gå in på inom vilken bransch de misstänka och deras offer har varit verksamma.

Under tisdagen grep polisinrättningen i Helsingfors tillsammans med polisinrättningen i Österbotten fyra personer och gjorde husrannsakningar i Närpes och Vasa. Några av de gripna bor i Närpes och några i Vasa. Två av de fyra häktades alltså på fredagen av Österbottens tingsrätt.

– De två övriga är försatta på fri fot, men fortfarande misstänkta, säger Hätönen.

Ytterligare en femte person är misstänkt för brott, men hen befinner sig enligt Hätönen utomlands och har inte gått att nå.

Uppdaterad 15.20 med ytterligare information av Pekka Hätönen.