Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Drömmen går i uppfyllelse – Finlands förstakeeper Anni Keisala struntar i målvaktsdebatten och fokuserar på att vara redo i karriärens viktigaste turnering: "Är självsäker inför Peking"

Anni Keisala på isen i Tammerfors.
Bildtext Anni Keisala har jobbat stenhårt sedan hon för ett par år sedan åkte på en käftsmäll och insåg att talang inte ensamt räcker.
Bild: Felicia Räihä / Yle

Anni Keisala får förbereda sig för sitt första OS med pressen som förstamålvakt på sina axlar. Samtidigt går debatten om Noora Rätys petning het. Inget jag fokuserar på, säger målvakten som sätter allt krut på att vara i sitt livs form i OS.

Finlands stjärnskott i VM-turneringen i augusti kommer axla ansvaret som förstamålvakt också i OS i Peking. Det stod klart på torsdagen då Pasi Mustonen offentliggjorde damlejonens OS-trupp.

Anni Keisala som förkunnades som självklar förstakeeper känner ingen press då Yle Sporten ringer upp henne på fredagen.

– Jag är inte en person som tar på mig hemskt mycket press. Men det är klart, lite press är bra – då presterar man också på toppnivå.

– Det känns väldigt bra. Vad är bättre än att vara klar för att få åka till karriärens första OS?

Yles expert: "Hon måste komma ihåg vad som är det viktiga"

I VM i Calgary fick Keisala för första gången axla ansvaret som förstakeeper, och gjorde succé.

– Anni valdes till VM:s bästa målvakt och var lysande, samtidigt som Meeri utmanade henne väl. Keisala gjorde en otrolig insats, hon pallade för allt tryck. Nu skulle läget vara ett helt annat ifall Anni inte skulle ha tagit chansen, motiverade Pasi Mustonen sitt val på torsdagen.

För Keisala själv bidrog mästerskapet och bronspengen till gott självförtroende som sedan bara stärkts under hösten.

– VM-turneringen visade att jag håller måttet och efter det har det flutit på bra. Det är en bra utgångspunkt och jag är självsäker inför OS.

Urheilus expert Saila Saari lyfter ändå fram att Keisala nu står inför en helt ny form av press inför OS.

– Hon måste klara av att ignorera alla sådana kommentarer som "vad händer nu då inte Noora är med". Alla vet att då Noora varit med så har Finland nått framgång. Sådana överflödiga kommentarer kan komma och hon måste förbise dem, säger Saari till Yle Urheilu och tillägger att hon tror att Keisala klarar av det och kommer sköta sin roll med stil.

– Hon måste komma ihåg vad som är det viktiga.

Allt utöver egna förberedelsen sekundärt

Det är också vad Anni Keisala har fokuserat på.

– Jag har inte följt med debatten utan fokuserat på mina egna förberedelser. Allting annat är sekundärt i det här läget. Jag gör mitt bästa för att jag är redo vid nedsläpp. Det andra är det inte värt att fokusera på.

Anni Keisala under damlandslagets träningspass på isen.
Bildtext "Vi har en bra kombination av rutinerade och unga spelare. Det är med väldigt bra tilltro vi åker för att jaga medalj till Peking." säger Anni Keisala.
Bild: Felicia Räihä / Yle

Keisala berättade redan tidigare i Sportliv om käftsmällen då hon insåg att talang inte räcker till. Efter allt slit går drömmen om OS nu i uppfyllelse.

– OS har varit drömmen sedan barnsben. Jag har jobbat väldigt hårt för den här platsen. Det blir inte större än det här, det är den största turneringen man kan spela i på damsidan.

Sedan lägret i december har hon minimerat alla utomstående kontakter och tränat för sig själv och i liten bubbla. I dag bär det av till det förberedande lägret i Vierumäki.

Hur länge har du haft väskorna packade?

– De facto har jag inte ens packat ännu. Jag borde säkert göra det så jag hinner före skjutsen kommer, säger Keisala.

Se Sportliv om Stjärmålvaktens hårda läxa:

Stjärnmålvaktens hårda läxa - Anni Keisala insåg att talang inte räcker: "Hade för höga tankar om mig själv" - Spela upp på Arenan