Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Antalet coronafall fortsätter öka i Österbotten men vårdbehovet är stabilt – chefsöverläkare: "kapaciteten vid sjukhuset räcker till"

Ljusa byggnader i flera våningar, i förgrunden snötäckta trädtoppar.
Bildtext På fredagen behövde totalt 25 personer sjukvård för covid-19. Det är två personer färre än vad som var i behov av sjukvård på tisdagen den 18 januari.
Bild: Yle/Roy Fogde

Antalet coronafall fortsätter öka i Österbotten men vårdbehovet är stabilt. På fredagen behövde totalt 25 personer sjukvård.

Det har varit en stabil vecka inom Österbottens välfärdsområde då det gäller antalet personer som behöver sjukvård på grund av coronaviruset.

På fredagen behövde totalt 25 personer sjukvård för covid-19. Det är två personer färre än vad som var i behov av sjukvård på tisdagen den 18 januari. Nio personer är intagna på Vasa centralsjukhus. Tre av dem får intensivvård. 16 personer finns intagna på primärvårdens avdelningar.

Sedan pandemins början har 24 personer i Österbotten dött i sviterna av coronaviruset. Under veckan har inga nya dödsfall noterats.

Kapaciteten vid sjukhuset räcker till

Chefsöverläkare Peter Nieminen är glad att antalet personer som behöver vård inte ökat.

– För tillfället är läget vid sjukhuset under kontroll. Kapaciteten räcker till, säger Nieminen.

Man i skjorta och kavaj står i en korridor.
Bildtext Chefsläkare Peter Nieminen hoppas vi snart sett toppen av coronavågen för den här gången.
Bild: Anna Ruda / Yle

En utmaning är fortfarande att en del av vårdpersonalen själva sitter i karantän. En del planerade operationer har blivit tvungna att skjutas upp, men i stort har verksamheten kunnat fortsätta som normalt försäkrar Nieminen.

Fler testar positivt men vårdbehovet stabilt

Sen i tisdags har 1208 av sjukvårdens coronatester visat positivt och andelen positiva tester har stigit till 45 procent från 35 procent i tisdags.

Det här är alltså de officiella prov som gjorts inom hälso- och sjukvården. De som testat positivt genom ett hemtest syns inte i statistiken.

– Vi har höga siffror trots att många inte testar sig. Det verkliga antalet fall är betydligt högre, säger Nieminen.

Nieminen är ändå glad att antalet personer som behöver sjukvård hållits stabilt trots att antalet fall fortfarande ökar. Han hoppas att det här är ett tecken på att vi börjar närma oss toppen av den här coronavågen, men vågar ännu inte ta ut något i förskott.

– Jag tror vi kommer att se höga siffror ännu ett tag, men jag hoppas att de inte ska stiga väldigt mycket längre.

– Det finns teorier om att vi ska nå en kulmination av antalet fall vid månadsskiften, men det har kommit så många överraskningar längs vägen att jag inte vågar spekulera i om det blir så eller inte, säger Nieminen.

Stanna hemma vid minsta förkylning

För att läget på sjukhuset ska fortsätta vara stabil skulle det nu vara viktigt att alla tar sitt ansvar och hålls hemma vid minsta förkylningssymtom påminner Nieminen.

– Är du ens lite förkyld stanna hemma. Stanna hemma tills du är helt symtomfri och gör gärna ett hemmatest om du har möjlighet.

Testkapaciteten vid Österbottens välfärdsområde är som på de flesta stället överbelastad. Därför ska man inte testa sig om man har lindriga symtom och klarar sig hemma.

– För att få till exempel sjukdagpenning behöver du fortfarande ett officiellt test. Men om du kan jobba på distans och inte behöver ett test, stanna gärna hemma. Det lättar på trycket vid teststationerna så att de som verkligen behöver ett test får det, säger Nieminen.

Österbottens välfärdsområde informerar nu om rådande coronaläget på tisdagar och fredagar. De senaste uppdateringarna hittar du här.