Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Tiina Jauhiainen har en möjlighet att få återse sin vän prinsessan Latifa – förutsatt att hon håller käft

Från 2022
Uppdaterad 31.01.2022 13:18.
Prinsessan Latifa och Tiina Jauhiainen kör bil.
Bildtext Tiina Jauhiainen tror att kvinnornas diametralt olika bakgrund gjorde dem intressanta för varandra. Bild: Tiina Jauhiainen
Bild: Tiina Jauhiainen

Det har snart gått tio år sedan prinsessan Latifa al-Maktoum av Dubai och Idensalmiflickan Tiina Jauhiainens vägar möttes. En osannolik vänskap som avbröts efter ett misslyckat flyktförsök.

– För tillfället känns det nog som att jag förlorat min vän, säger Tiina tårögt.

De två vännerna har inte setts på fyra år och det har gått tre år sedan de senast talades vid. Då, i en telefon som Tiina Jauhiainen lyckats smuggla in i Latifas fångenskap med hjälp av en hemlig kontaktperson.

tiina jauhiainen
Bildtext Tiina Jauhiainen berättar öppenhjärtigt om hur vänskapen till prinsessan Latifa uppstod, fördjupades och förbjöds i säsongstarten av Efter Nio. Bild: Dan Gustafsson
Bild: Dan Gustafsson

Kampanj för frigivning

Prinsessan Latifa försvann för en tid efter det spektakulära flyktförsöket år 2018 som stoppades av den indiska kustbevakningen. Det visade sig att hon satts i rumsarrest hemma i Dubai. Tillsammans med bland annat Amnesty bedrev Tiina Jauhiainen under många år en uppmärksammad kampanj för att få prinsessan frigiven. Förra året började det äntligen dyka upp bilder på Latifa i frihet tillsammans med familj och vänner.

– Först var jag skeptisk till bilderna. Jag tänkte att de var riggade i ett simpelt PR-trick av myndigheterna i Dubai, men efter att ha pratat med Latifas kusin som träffat henne på Island vet jag att hon nu faktiskt är okej.

Samtalet med kusinen innebar också ett avslut för den intensiva frigivningskampanjen. På bilderna av prinsessan i frihet känner Tiina Jauhiainen igen många av deras gemensamma vänner. Orsaken till att just hon inte får någon kontakt med sin vän har hon en bestämd uppfattning om.

–Jag tror helt enkelt att det beror på att jag inte låter mig tystas. Så länge jag pratar får vi inte ha kontakt.

Kontaktad av advokater

Tiina Jauhiainen berättar att hon så sent som ifjol blev kontaktad av en advokatfirma i London som ville att hon skulle underteckna ett tystnadsavtal och överlämna allt sitt ”bevismaterial” över det som hänt.

– Hur skulle jag kunna göra det? Jag kommer aldrig att låta mig tystas. De kidnappade ju även mig helt olagligt, säger Tiina bestämt.

Begränsat umgänge

Tiina Jauhiainen och Latifa möttes efter att Latifa börjat ta Capoeira-lektioner av henne.

– Det visade sig att hon ville träna med mig varje dag, skrattar Tiina, som inte ens är en officiell Capoeira-instruktör.

De första fyra åren var deras umgänge extremt begränsat. Kvinnorna kunde bara ses i samband med träningarna och då med ett så kallat förkläde närvarande. Sakta men säkert ökade kungahusets förtroende för Tiina Jauhiainen och umgänget blev friare. Vänskapen mellan kvinnorna fördjupades radikalt efter att de börjat hoppa fallskärm tillsammans.

– Att hoppa tillsammans kräver total tillit.

Tiina Jauhiainen tror att vänskapen berodde på att kvinnorna hade så olika bakgrund.

– Jag var en ”lantis” från Idensalmi och hon en världsvan prinsessa i en av världens rikaste kungafamiljer. Jag tror att det var vår olikhet som gjorde oss intressanta för varandra. Latifa älskade mitt finländska pass, skrattar hon.

Prinsessan Latifa och Tiina Jauhiainen i aftonklänning.
Bildtext Det tog fyra år av korta dagliga träffar innan vännerna Tiina och Latifa kunde börja umgås utan övervakning. Bild: Tiina Jauhiainen
Bild: Tiina Jauhiainen

Kontakten bröts efter flyktförsöket

Passet symboliserade sannolikt Latifas hemliga längtan efter frihet. Det var först år 2016 i samband med att Latifas syster kapats och förts hem från London och satts i fängelse som det gick upp för Tiina Jauhiainen hur stark prinsessans frihetslängtan var. Latifa hade själv börjat planera en flykt tillsammans med den tidigare franska spionen Jean-Pierre Hervé Jaubert.

Tiina Jauhiainen hjälpte Latifa att ta sig till grannlandet Oman därifrån de med vattenskotrar tog sig ut till Jauberts yacht Nostromo, som befann sig på internationellt vatten. Nostromo seglade mot Goa i Indien, men innan de nådde land bordades fartyget av vad som tydligen var trupper från indiska kustbevakningen. Latifa togs till fånga och Tiina Jauhiainen fördes tillbaka till Dubai, förhördes i två veckor och tvingades underteckna en bekännelse vars innebörd hon inte förstod.

Res inte till Dubai

Hon önskar att folk som bokar resor till diktaturer skulle tänka sig för.

– I Dubai är det så lätt att låta sig förföras av de välpolerade ytorna och allt snack om avsaknaden av kriminalitet. Om nu tre kvinnor ur den regerande familjen försökt fly sitt hemland så säger väl det något om hur folk har det i landet.

Nu när kampen för att få ut Latifa ur fångenskapen är över tänker Tiina Jauhiainen äntligen fokusera på sitt eget liv. Hon hoppas att hon ska kunna dra nytta av erfarenheterna hon fått från kampanjarbetet.

– Mest av allt skulle jag vilja börja jobba med mänskliga rättigheter eller kvinnors rättigheter, säger Tiina Jauhiainen.

Hon hoppas innerligt att hennes och Latifa vägar ska mötas igen i framtiden.

Text: Henrik Lindberg

Tiina Jauhiainen är gäst i säsongsöppningen av Efter Nio, måndagen den 24 januari 2022 kl. 21.00 i Yle Fem och på Yle Arenan.

Par i kärlek, vänskap och på jobbet - Spela upp på Arenan