Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tre Kronors profiltunna OS-trupp presenterad – Johan Garpenlöv om förutsättningarna: "Ryssarna och finländarna känns starka, ett gäng bakom utmanar"

Från 2022
Uppdaterad 21.01.2022 16:35.
Johan Garpenlöv coachar sitt lag under EHT-turneringen i Ryssland.
Bildtext Sveriges EHT-saldo den här säsongen: fulla nio poäng på tre matcher i Finland, tre poäng på tre matcher i Ryssland.
Bild: Valery Sharifulin/TASS/All Over Press

Ishockey-VM i maj blev ett stort magplask för Tre Kronor då laget inte tog sig till kvartsfinal. I vinter-OS, nio månader senare, är förbundskaptenen Johan Garpenlöv ute efter revansch och nu har han presenterat sin trupp.

Mycket tyder på att NHL:s nej tack till OS är en större sportslig smäll för Sverige än för Finland. Den svenska OS-truppen är nämligen rätt så anonym på pappret.

I det svenska laget finns spelare från tre europeiska ligor: tio från svenska SHL, åtta från ryska KHL och sju från schweiziska NLA.

Ligorna där de uttagna spelarna håller till
FinlandSverige
KHL188
NLA77
SHL010
FM-ligan20

Johan Garpenlöv fick en katastrofal start som förbundskapten då Sverige inte tog sig vidare från gruppspelet i vårens hockey-VM. OS blir Garpenlövs näst sista turnering, det står nämligen redan klart att han lämnar sin post efter VM i maj.

– Vi är väldigt nöjda med den här truppen, som vi har haft möjlighet att bygga ihop utifrån de bästa tillgängliga spelarna. Sett till lagdel för lagdel är det här Tre Kronor-laget minst lika bra som vilket annat lag i OS som helst, säger Garpenlöv om sin trupp på förbundets webbplats.

Till Dagens Nyheter (bakom betalmur) konstaterar Garpenlöv ändå att två lag sticker ut på pappret.

– När jag tittar på de andra lagen känns ryssarna och finländarna starka, och sedan är det ett gäng lag bakom som fajtas om att utmana de här två lagen som på pappret är lite bättre.

Succésäsong för tidigare Jokeritbacken

Sveriges samtliga tre målvakter håller till i KHL. Den givna ettan, SKA S:t Petersburgs Lars Johansson, har en vass säsong i bagaget med räddningsprocenten 93,2 och 1,63 insläppta mål per match.

På backsidan tar Skellefteås Jonathan Pudas en plats i laget. Han har gjort storsuccé i SHL med 35 poäng på 32 matcher. Förra året spelade Pudas KHL-hockey i Jokerit, men det gick inget vidare och kontraktet revs efter en säsong.

För NHL-vänner kan Oscar Fantenberg, Christian Folin och Erik Gustafsson vara bekanta namn.

Henrik Tömmernes passar pucken.
Bildtext Henrik Tömmernes hade en stor roll i hockey-VM 2021.
Bild: Jari Pestelacci/SPP-JP/Shutterstock/All Over Press

I backtruppen ingår även Henrik Tömmernes som var lagkapten i VM 2021. Han representerade Tappara våren 2015 och har under de fem senaste säsongerna spelat i Schweiz.

En spelare som saknas är den offensiva backen Robin Press. Förra säsongen spelade Press i Lukko och valdes till FM-ligans bästa spelare. I år har han representerat Severstal i KHL.

Sommarens draftsexa i NHL, 18-årige Simon Edvinsson, spelade JVM i årsskiftet men har tackat nej till OS.

Sveriges OS-trupp

Målvakter

31 Lars Johansson, SKA S:t Petersburg
35 Magnus Hellberg, Sotji
39 Adam Reideborn, CSKA Moskva

Backar

2 Christian Folin, Frölunda
4 Emil Djuse, Rapperswil
5 Oscar Fantenberg, SKA S:t Petersburg
7 Henrik Tömmernes, Geneve-Servette
29 Erik Gustafsson, Luleå
32 Lukas Bengtsson, Dinamo Minsk
33 Linus Hultström, Metallurg Magnitogorsk
64 Jonathan Pudas, Skellefteå

Anfallare

8 Fredrik Olofsson, Oskarshamn
12 Max Friberg, Frölunda
15 Gustav Rydahl, Färjestad
16 Marcus Krüger, Zürich
18 Dennis Everberg, Rögle
19 Pontus Holmberg, Växjö
23 Lucas Wallmark, CSKA Moskva
27 Joakim Nordström, CSKA Moskva
34 Daniel Brodin, Fribourg-Gotteron
48 Carl Klingberg, Zug
58 Anton Lander, Zug
59 Linus Johansson, Färjestad
86 Mathias Bromé, Davos
95 Jacob de la Rose, Färjestad

Ingen Linus Omark

I svensk media beskrivs framför allt anfallstruppen som trubbig med brist på spetskompetens.

– Bland forwards har vi en mängd bra tvåvägsspelare som är starka defensivt men också kan producera offensivt, säger Garpenlöv själv.

I anfallstruppen är Oskarshamns Fredrik Olofsson något av ett överraskningsnamn. Den 25-årige Olofsson är först inne på sin andra SHL-säsong och har noterats för 10+17=27 poäng på 30 matcher. Han debuterade i landslaget förra säsongen.

Mathias Bromé–Anton Lander–Carl Klingberg bildar en tänkbar förstakedja. De spelade tillsammans i Finlands EHT-turnering i december.

Carl Klingberg, Christian Djoos och Anton Lander firar 1–0-målet mot Finland i Helsingfors i november.
Bildtext Carl Klingberg, Christian Djoos och Anton Lander firar 1–0-målet mot Finland i Helsingfors i november.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I anfallsbesättningen hittas även andra tidigare NHL-spelare i Jacob de la Rose, Marcus Krüger, Joakim Nordström och Lucas Wallmark.

Två Finlandsbekantingar saknas. Snajpern Malte Strömwall, som representerade KooKoo säsongerna 2017–18 och 2018–19, är inte med. Den här säsongen har Strömwall gjort 19 mål på 38 matcher i KHL-klubben Dinamo Minsk. Strömwall har spelat landslagshockey under de fyra senaste säsongerna men har ännu inte fått mästerskapsdebutera.

Den tidigare Jokeritspelaren Linus Omark har i sin tur tackat nej. Han spelar för Luleå i SHL där han har snittat knappt en poäng per match.

Andra anfallsprofiler som inte fick plats i truppen är Pär Lindholm, Oscar Lindberg och Marcus Sörensen. Samtliga har varit etablerade i NHL.

Den svenska truppen samlas på tisdag och åker till Peking en vecka senare. Finland och Sverige möts i gruppspelsfinalen den 13 februari.

Diskussion om artikeln