Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

UPM fick igenom sitt krav på strejkgränser i pappersstrejken

Från 2022
Uppdaterad 21.01.2022 17:44.
UPM:s kraftverk i Villmanstrand.
Bildtext UPM:s kraftverk i Kaukas.
Bild: Kari Saastamoinen / Yle

Skogsbolaget UPM har fått igenom sitt krav på strejkgränser för de strejkande medlemmarna i Pappersförbundet. Helsingfors tingsrätt säger i sitt beslut att samhällskritisk verksamhet vid UPM:s fabriker måste lämnas utanför strejken.

Som samhällskritisk verksamhet ses vattenkraftverken i Jämsänkoski, Villmanstrand, Kouvola, Raumo och Valkeakoski samt vattenreningen i Jakobstad. Tingsrätten ger UPM rätt: Tillgången på fjärrvärme äventyras på de orter där strejk pågår.

Tingsrättens beslut omfattar 160 anställda, eller 8,5 procent av de 2 200 anställda som strejkar.

Då Pappersförbundets strejk stod för dörren varnade UPM för att vårdhem och sjukhus kan bli utan fjärrvärme, och att bruk av alternativa energikällor kan bli dyra för kommuninvånarna.

Ett antal stadsdirektörer och energiverkschefer vädjade också till facket om att avgränsa strejken.

Pappersstrejken förlängs

Så sent som på torsdagen blev det klart att pappersstrejken fortsätter i två veckor till. Strejken tar slut den 19 februari om inget avtal nås före det i kollektivavtalsförhandlingarna.

Också Elarbetarförbundet meddelade på fredagen att strejken vid UPM:s pappers- och cellulosafabriker förlängs med två veckor.

Kärnan i tvisten är hur täckande det nya kollektivavtalet ska vara. Arbetsgivaren UPM vill förhandla om separata avtal för vart och ett verksamhetsområde inom koncernen.

Pappersförbundet vill å sida ha ett avtal som omfattar alla personalgrupper inom hela bolaget.

Fackförbundet Pro:s strejk avslutas på lördagen men facket meddelade på fredagen att man utfärdat ett övertidsförbud vid UPM:s fabriker. Förbudet gäller alla tjänstemän och inleds på lördagen klockan 6.