Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 100 döda då Saudiarabien bombade flyktingförläggning i Jemen: "Verkar som en fruktansvärd våldshandling"

Från 2022
Uppdaterad 21.01.2022 16:44.
Räddningsarbetare letar efter överlevande i byggnader som förstördes i en saudiaabisk flygattack mot ett bostadsområde i Jemens huvudstaden Sanaa.
Bildtext Saudiarabien har den här veckan trappat upp sina flygattacker mot Jemen efter att houthi-rebellerna angrep Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Över 100 människor har dödats i Jemen i en saudiarabisk flygattack mot ett fängelse som användes som flyktingförläggning i staden Saada. Dessutom skadades över 200 personer, enligt Röda Korset

Saudiarabien har den här veckan utfört tiotals flygattacker mot olika mål i Jemen som hämnd för att houthi-rebellerna angrep Förenade Arabemiratens huvudstad Abu Dhabi för tre dagar sedan.

Tre personer dödades i rebellattacken mot Abu Dhabi medan de saudiarabiska flygattackerna har krävt långt över 100 dödsoffer, de flesta av dem civila.

Fredagens attack mot ett fängelse som användes som flyktingförläggning i staden Saada i nordvästra Jemen var den blodigaste hittills, enligt Internationella Röda Korskommittén.

Det verkar som en fruktansvärd våldshandling

Ahmed Mahat, Läkare utan gränser.

En stor del av de över 100 dödsoffren var flyktingar från Afrika som försökte ta sig via Jemen till Saudiarabien och andra länder vid Persiska viken.

Rädda Barnen uppger att flera av dödsoffren var kvinnor och barn.

Läkare utan gränser säger att sjukhuset i Saada var så fullt av skadade att man tvingades skicka patienter till sjukhus i grannprovinser.

– Jag har hört av kollegor i Saada att många lik fortfarande ligger bland ruinerna och att många fortfarande saknas. Det är omöjligt att säga exakt hur många som har dödats, det verkar som en fruktansvärd våldshandling, säger Ahmed Mahat som är landschef för Läkare utan gränser.

Röda Korset befarar också att dödstalet ännu stiger då man inleder röjningsarbetet.

– Tyvärr kommer dödstalet ännu att stiga, säger Basheer Omar, Röda Korsets talesman i Jemen.

Räddningsarbetare letar efter överlevande i ruinerna av ett bostadshus som förstördes i en saudiarabisk attack mot Jemens huvudstad Sanaa.
Bildtext En räddningsarbetare letar efter överlevande i ruinerna av ett bostadshus som förstördes i en saudiarabisk attack mot Jemens huvudstad Sanaa.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Internet nere i hela Jemen

Saudiarabien bombade också ett telekommunikationscenter i staden Hodeida vilket ledde till att internetförbindelserna bröts i hela landet. Tills vidare finns inga uppgifter om eventuella döda och skadade i Hodeida.

FN:s säkerhetsråd samlas i kväll för att diskutera rebellattacken mot Abu Dhabi.

Saudiarabien har inte direkt kommenterat bombattackerna mot Saada och Hodeida. Saudierna säger enbart att man utförde "träffsäkra attacker mot rebellmål" men utan att nämna Saada vid namn.

Saudiarabien och dess bundsförvanter vid Persiska viken blandade sig i inbördeskriget i Jemen år 2015. Det blodiga kriget har lett till vad FN kallar den värsta humanitära krisen i världen.

Kriget har trappats upp ytterligare under de senaste åren när houthi-rebellerna började angripa Saudiarabien med missiler och väpnade drönare, vilket har lett till blodiga saudiarabiska flygbombningar av rebellkontrollerade områden i Jemen.