Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Förslag: Renovera Ingå hälsocentral och bygg en våning till

En byggnad i tegel som är Ingå hälsocentral.
Bildtext Byggs det en våning till på Ingå hälsocentral? Arkivbild.
Bild: Marica Hildén / Yle

Renovera den nuvarande hälsocentralen i Ingå kyrkby och bygg en våning till, det föreslår tjänstemännen i Ingå kommun. Snart ska grundtrygghetsnämnden ta ställning i ärendet.

I Ingå funderar politikerna på hur hälsocentralen i kyrkbyn ska se ut i framtiden. Det behövs eftersom den nuvarande hälsocentralen är för liten.

Grundtrygghetsnämnden möts den 27 januari och förslaget som nämnden ska ta ställning till är att den nuvarande hälsocentralen renoveras och utvidgas med en våning till. Ärendet går sedan vidare till kommunstyrelsen.

Tjänstemännen föreslår det här alternativet för nämnden eftersom äldrerådet i en skrivelse anser att hälsocentralens nuvarande läge är bäst med tanke på att det är nära till apotek, butik och busshållplats.

Även byggnads- och miljönämnden förespråkar en renovering och tilläggsbyggnad.

Det har varit tal om att två olika renoveringar: renovera och bygga till med en andra våning eller renovera och förstora hälsocentralen i ett plan.

Det finns också förslag på nybygge vid Betesvägen och på Fagerstrand. Nu är det enbart en renovering med en andra våning som är på tapeten då grundtrygghetsnämnden möts den 27 januari.

En renovering med en våning till beräknas kosta 7,1 miljoner euro. Det behövs också parkeringsplatser utanför fastigheten vilket beräknas kosta 300 000 euro.

Ett nybygge på Fagerstrand beräknas kosta 8,2 miljoner euro och sju miljoner på Betesvägen.