Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

De baltiska länderna skickar vapen till Ukraina

Ukrainas försvarmakt avfyrar en Javelin-robot.
Bildtext Ukrainska trupper avfyrar en Javelin-pansarvärnsrobot. Arkivbild.
Bild: Ukrainan puolustusvoimat / AFP

Natoländerna Estland, Lettland och Litauen kommer att skicka amerikanska vapen till Ukraina för att stärka landets försvar, meddelar ländernas försvarsministrar.

Enligt uttalandet från försvarsministrarna kommer Estland att skicka pansarvärnsrobotar till Ukraina, medan Lettland och Litauen kommer att leverera luftvärnsrobotar till landet.

“I ljuset av Rysslands ökade militära tryck i och runt Ukraina har de baltiska länderna fattat beslut om att svara på Ukrainas behov och bidra till landets försvar”, står det i uttalandet.

USA godkände vapenleveransen tidigare i veckan.

Försvarsministrarna uppger också att de önskar att Ukraina inte kommer att ha något behov av att använda vapnen, och att Ryssland upphör med sin hotfulla attityd.

Också Storbritannien meddelade i tisdags att landet säljer lätta pansarvärnsmissiler till Ukraina.

Minst 100 000 ryska trupper och tusentals pansarfordon, artilleripjäser och stridsvagnar rapporteras sedan i höstas finnas vid den ukrainska gränsen.

Ryssland kräver att Natotrupper lämnar Bulgarien och Rumänien

Ryssland har krävt så kallade säkerhetsgarantier av USA och Nato om att militäralliansen inte utvidgar sig österut. Ryssland har också krävt att Nato drar tillbaka sina trupper i Bulgarien och Rumänien.

Enligt Nato kommer man inte att försvaga medlemsländernas förmåga att försvara varandra.

“Rysslands krav skulle skapa en situation med första och andra klassens Natomedlemmar, och det kan vi inte acceptera", sa Natos presstalesperson Oana Lungescu på fredagen.

USA:s utrikesminister Antony Blinken och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov träffades i Genève på fredagen. Parterna kom överens om att USA ger ett skriftligt svar på kraven om de ryska säkerhetsgarantierna nästa vecka. USA betonade ändå att man inte kompromissar om Natos grundprinciper.

Källor: AFP, Reuters