Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ansedd NHL-expert presenterade färsk draftrankning: Shane Wright fortfarande etta – Joakim Kemell avancerar och utmanar

Uppdaterad 21.01.2022 22:35.
Joakim Kemell spelar ishockey.
Bildtext Joakim Kemell ingick i Finlands JVM-lag i årsskiftet.
Bild: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/AOP

Den ansedda hockeyinsidern Bob McKenzie har presenterat sin rankning av spelare inför sommarens NHL-draft. McKenzie, som har goda kontakter till spelarscouter, rangordnar 80 spelare på TSN:s sajt.

I början av juli reserveras unga hockeyspelare av NHL-klubbar. Den blåvita hockeyfabriken har levererat storlöften på löpande band, med undantag av fjolåret då den första finländaren först gick som draftens 44:e spelare.

McKenzie, som har pratat med tio scouter, bedömer i en artikel på TSN:s sajt att den kanadensiska centern Shane Wright fortfarande har ett klart försprång. Nio av tio scouter har Wright som etta.

Allt pekar på att Joakim Kemell kommer att gå som en av de första spelarna i sommar. Han är trea på McKenzies lista efter att fem scouter rankat honom som trea och två stycken som fyra.

Den 17-årige anfallarens säsong i JYP har varit tudelad. Kemell inledde säsongen med att på 16 matcher noteras för 12+6=18 poäng. Sedan skadades han. I december, före junior-VM, blev det fem matcher utan poäng. Och efter JVM har Kemell varit skadad och inte spelat några matcher.

Kemells pigga inledning har ändå resulterat i avancemang på listan. I september var Kemell nia på McKenzies höstlista.

"Kommer att bli en andracenter"

Trots att kanadensaren Wright är given etta anser McKenzie att han mycket väl kan bli passerad. Och då är trean Kemell en potentiell utmanare.

Wright har varit bra den här säsongen, även om han inte riktigt har levt upp till scouternas högt uppsatta förväntningar.

– Han kommer att bli en andracenter. Det går att lita på honom och tränarna kommer att älska hans arbetsmoral, säger en scout.

Coronapandemin gör det extrasvårt att rangordna spelare. Förra säsongen spelade Wright ingen klubblagshockey och nyligen blev JVM inhiberat.

– Wrights första halva lämnar dörren öppen för någon att passera, säger en scout om höstens insatser.

Wrights främsta utmanare är den amerikanska centern Logan Cooley som i höstas rankades som sexa. Längden, 178 cm, är ändå ett frågetecken.

– Skulle han vara fem centimeter längre skulle han vara etta, säger en annan scout.

Fyra finländare på listan

Brad Lambert, som nyligen flyttade från JYP till Pelicans, är rankad elva. Han har tappat mark efter att ha varit rankad trea i höstas. I FM-ligan har det bara blivit 6 poäng på 26 matcher, men insatserna i de två JVM-matcherna var lovande.

TPS-anfallaren Juraj Slafkovsky kommer att gå tidigt. Han är rankad femma på den färska listan. Det innebär ljus i tunnel för slovakisk hockey. Under de 16 senaste åren har endast en slovak reserverats i den första rundan: Marko Dano av Columbus och Jarmo Kekäläinen sommaren 2013.

Nu är Slafkovsky en av tre slovaker som är rankade högt på McKenzies lista. Simon Nemec är nia och Filip Mesar tjugotvåa.

Totalt är 80 spelare rangordnade och sex finländare finns bland de 66 bästa

McKenzies nästa lista publiceras inför NHL-draften, som arrangeras den 7–8 juli, och den sista listan har under tidigare år varit träffsäker.

McKenzies rankning:

1. Shane Wright, anfallare, Kingston (OHL)
2. Logan Cooley, anfallare, USA U-18 (USHL)
3. Joakim Kemell, anfallare, JYP
4. Matt Savoie, anfallare, Winnipeg (WHL)
5. Juraj Slafkovsky, anfallare, Omsk (VHL)

11. Brad Lambert, ytter, Pelicans
49. Jani Nyman, anfallare, KooVee
57. Topi Rönni, anfallare, Tappara
63. Aleksanteri Kaskimäki, anfallare, HIFK
66. Otto Salin, back, HIFK