Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals abortmotståndare samlades i Washington för att demonstrera: "Vi är den nya pro-life generationen"

Uppdaterad 22.01.2022 01:21.
"Vi har levt med laglig abort i 50 år, vi är redo för förändring" - Spela upp på Arenan

Ett av den amerikanska anti-abortrörelsens största årliga evenemang – March for Life – ordnas i Washington på fredagen.

Den årliga demonstrationen infaller runt årsdagen för Roe mot Wade-domslutet från 1973, ett beslut som har garanterat en grundlagstryggad rätt till abort för kvinnor i USA.

Flera av deltagarna var unga.

– Vi är den nya pro-life generationen. Det finns massor av energi bakom vår rörelse just nu. Inte bara för att vi är så många unga utan för att vi vuxit upp i ett USA där abort varit lagligt, säger Mariah McCarron som kommit från Boston.

Hon representerar organisationen Students for Life.

– Vi är redo för en kursändring. Vi vill göra abort olagligt och stödja kvinnor så att vi kan uppnå en värld där ingen behöver göra abort

Experter i USA är eniga om att striktare abortlagar drabbar i synnerhet fattiga kvinnor, av vilka många är svarta eller representerar andra minoriteter.

– Men varje ofödda barn har också rätt till ett liv, kontrar Ellen Whitman, som kommit till Washington från Ohio.

Ellen Whitman har kommit från Ohio till Washington för att delta i anti-abortevenemanget March for Life.
Bildtext Ellen Whitman var en av tusentals abortmoståndare i ett kyligt Washington på fredagen.
Bild: Ville Hupa / Yle

– Vi måste se till att det finns tillräckligt med resurser och vårdcentraler i hela landet så att ingen kvinna ska behöva tvingas göra abort, menar Whitman.

Aborträtten prövas i högsta domstolen

På senare år har anti-abortrörelsen haft medvind. Tiotals delstater har skärpt abortlagarna det senaste decenniet. Förra hösten fick Texas stor uppmärksamhet då delstaten tog i bruk landets striktaste abortlag.

En annan orsak till optimismen bland abortmotståndarna är att den högsta domstolen – med sin konservativa majoritet på 6 konservativa domare mot 3 liberala – kan komma att upphäva eller urholka aborträtten senare i år.

I juni väntas ett beslut i ett rättsfall som gäller Mississippis abortlag. Rättsfallet handlar ändå om mycket mer än bara en delstat, eftersom högsta domstolen direkt kommer att ta ställningen till prejudikatet Roe mot Wade.