Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Wall Street Journal: Tyskland låter inte Estland skicka vapen till Ukraina

Från 2022
Uppdaterad 22.01.2022 09:42.
Soldater avfyrar en pansarvärnsmissil.
Bildtext Estland vill skicka vapen till Ukraina.
Bild: AFP/Ukrainas försvarsministerium

Natolandet Tysland sätter stopp för likaså Natolandet Estlands planer att skicka artilleri till Ukraina, uppger amerikanska Wall Street Journal. Tyskland meddelar att man stöder och hjälper Ukraina på annat sätt.

Det är fråga om artilleri som sålts till Finland på 1990-talet och som sedermera förts till Estland. Som det ser ut kommer vapnen inte att komma till Ukraina på grund av tyskt motstånd, uppger WSJ (kräver inloggning) som fått sina uppgifter av såväl estniska som tyska myndigheter.

De baltiska länderna meddelade i går att de börjar förmedla vapen till Ukraina för att förstärka dess stridsstyrka. Samtliga länders ansvarsministrar poängterade att de önskar att Ukraina inte kommer att behöva använda vapnen.

Estlands försvarsministerium beslöt i december att skänka artilleri till Ukraina. Estland håller enligt tidningen som bäst på att försöka övertala Tyskland att ändra sig i frågan.

Men tyskt tillstånd krävs för att vapnen, som ursprungligen tillverkats i Sovjetunionen för Östtysklands räkning, får exporteras till Ukraina.

Tyskland säger nej

"Tyskland har inte stött vapenexport under de senaste åren", kommenterade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i går.

Motiveringen är att landet sedan länge följt riktlinjen om att undvika vapenleveranser till konfliktområden, något som nu kritiseras på många håll på grund av de accelererande ryska aggressionerna.

Tysklands försvarsminister Christine Lambrecht sa i dag enligt nyhetsbyrån AFP att Tyskland stöder Ukraina genom att bland annat skicka ett fältsjukhus - men inte vapen.

Kritik riktas mot den nya förbundskanslern Scholz för att Tyskland på det här viset undergräver de andra Natoländernas budskap om stöd till Ukraina i det svåra läget.

Samtidigt som Tyskland motsätter sig vapenexport tillåter exempelvis USA, Storbritannien och Polen att vapen förmedlas från de baltiska länderna till Ukraina.

Enligt Yle Uutiset/STT behöver Estland tillstånd också av Finland om Tyskland ger med sig och säger ja, eftersom Estland köpte pjäserna av Finland. Finland i sin tur hade köpt dem av Tyskland efter sammanslagningen då det nya Tyskland gjorde sig av med vapen som tillverkats i Östtyskland och Sovjetunionen.

I december bekräftade överdirektör Esa Pulkkinen vid Försvarsministeriets försvarspolitiska enhet för Yle Uutiset att ministeriet fått en förfrågan från Estland gällande vapnen.

Artikeln uppdaterad med uttalandet från Tysklands försvarsminister kl 9.40