Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Coronan ställer redan till det för OS-hockeyn – flera fall i tjeckiska truppen, svenska damerna får klara sig utan veterankeepern: "Arg och besviken"

Från 2022
Sara Grahn motar en puck.
Bildtext Sara Grahn, här i farten under OS i Pyeongchang.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Coronapositiva spelare hann träna med tjeckiska herrlaget – Sverige får klara sig utan Sara Grahn. Och OS i Peking har inte ens hunnit börja.

Att coronaviruspandemin skulle sätta sin prägel på OS i Peking var det aldrig någon fråga om – snarast skulle det handla om hur stor inverkan viruset skulle ha på vinterspelen.

Så som det ser ut just nu kan det ännu gå riktigt snett för hockeylandslagen som ska spela i Kina om några veckor. Nu rapporterar både det tjeckiska herrlandslaget och Sveriges damlandslag att de påverkats.

Den tjeckiska chefstränaren Filip Pesan berättade på fredagskvällen att flera av lagets spelare testat positivt för covid-19.

Utan att nämna namn berättade han att hela sex av totalt tolv KHL-förstärkningar visat sig bära på smittan.

– Två av dem testade negativt då de lämnade sitt lag, men testade genast positivt i Tjeckien. Två dagar senare var de negativa igen. Allt ändras på några timmar, känns det som, säger Pesan enligt Yle Urheilu.

– Vi tränar nu i två grupper. De som testat negativt och de som testat positivt och exponerats. Vi testar spelarna dagligen. Läkarna anser att omikron-varianten kommer att sprida sig snabbt inom laget. Får se hur många som kan resa till Kina. Vi är i kontakt med reserverna – de ska vara redo.

"Fruktansvärt ledsen"

Det svenska damlandslagets målvakt Sara Grahn meddelade i sin tur på lördagsmorgonen att hon med säkerhet kommer att missa OS på grund av covid-19.

Hon testade positivt dagen efter uttagningen. OS i Peking skulle ha blivit hennes fjärde olympiska spel.

– Min dröm försvann så fort, skriver hon på Instagram.

– Arg och besviken på att det inte gick att vänta några dagar på ett negativt test. Det är tolv dagar kvar till OS! Jag mår bra, haft lite hosta, men annars strålande. Jag söker ingen sympati nu, men är så fruktansvärt besviken, ledsen och arg.

Grahn spelar för Luleå i SDHL. I kommentarsfältet har flera av Damlejonens Luleåprofiler gett sitt stöd åt målvakten.

– Inte rättvist, skriver Michelle Karvinen till sin tidigare lagkamrat.

OS-hockeyn kör igång den 3 februari för damernas del.

Diskussion om artikeln