Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

AKT slutar hantera UPM:s produkter i hamnarna på måndag – stöder de strejkande förbunden

nordsjö hamn
Bildtext Stuvarna slutar hantera UPM:s produkter på måndag.
Bild: Lehtikuva

Bil- och Transportbranschens Arbetarförbund AKT inleder en blockad mot UPM:s produkter i hamnarna som en stödåtgärd för Pappersförbundets och Elektrikerförbundets strejker vid skogs- och papperskoncernen.

De AKT-anslutna stuvarna slutar lasta och lossa papper, cellulosa och kartong som kommer från UPM från och med måndag morgon klockan 6.

Tvisten mellan fackförbunden och UPM gäller hur täckande det nya kollektivavtalet ska vara. Arbetsgivaren UPM vill förhandla om separata avtal för vart och ett verksamhetsområde inom koncernen medan de anställda vill ha avtal på koncernnivå.

AKT anser att det är en ideologisk lösning att UPM vägrar förhandla på koncernnivå och att syftet med det är att omöjliggöra fackförbundens verksamhet, och den vägen försämra arbetsvillkoren.

"I sådana länder där fackförbunden är svaga kan man vanligtvis inte tala om välfärdssamhälle, om ens mänskliga rättigheter", skriver AKT:s ordförande Ismo Kokko i ett pressmeddelande.

Pappersförbundet beslöts i torsdags att fortsätta med sin strejk i ytterligare två veckor till den 19 februari. Strejken inleddes vid årsskiftet.