Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Motståndare till coronarestriktioner demonstrerar i Helsingfors och Jyväskylä – tusentals människor samlades på Senatstorget

Uppdaterad 22.01.2022 15:50.
Demonstration mot coronaåtgärder i centrala Helsingfors.
Bildtext Demonstration mot coronaåtgärder i centrala Helsingfors.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Demonstrationer mot coronaåtgärder ordnas på många håll i världen. Helsingforspolisen bedömer att runt 4 000 människor samlades i centrala Helsingfors för att delta i den världsomfattande coronademonstrationen “World Wide Demonstration”.

Baserat på World Wide Demonstrations Facebook-sidor har demonstranter transporterats till Helsingfors med kollektivtrafik från andra delar av Finland. Bussturer ska ha anordnats åtminstone från Tammerfors, Jyväskylä, Björneborg, Kuopio, Kauhajoki, Seinäjoki, Lahtis och Mäntsälä.

Helsingforspolisen skriver på Twitter att demonstrationen har förlöpt lugnt och enligt en grov uppskattning är cirka 4 000 personer med i kortegen.

Kortegen har nu nått Järvägstorget och trafiken normaliseras, skrev polisen på Twitter kl. 15:24.

Enligt polisens uppskattningar deltog cirka 450–500 personer i protesten i Jyväskylä. Polisen var med under hela förloppet och övervakade utvecklingen.

– Det gick smidigt, säger kommissarie Satu Tepponen från Polisinrättningen i Inre Finland till Yle Uutiset.

Demonstration mot coronaåtgärder i Jyväskylä - Spela upp på Arenan

Demonstrationer också på andra håll

Nyhetsbyrån STT skriver om stora demonstrationer också i Sverige. Svenska säkerhetspolisen (Säpo) har varnat för att även högerextrema kan delta i protesterna, som ska gå av stapeln i Göteborg och Stockholm.

Enligt svenska medier saknar coronademonstrationen i Göteborg tillstånd.

I går hade nästan 18 000 personer anmält till att delta i demonstrationen i centrala Stockholm.

Artikeln uppdateras