Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tjeckiens ankare åkte till skogs då hon kämpade om stafettsegern – Finlands skidskyttedamer slutade nia efter att Erika Jänkä och Nastassia Kinnunen levererat på slutet

Från 2022
Uppdaterad 22.01.2022 18:03.
Lucie Charvatova hamnar utanför spåret i stafetten - Spela upp på Arenan

Det hände en hel del i damernas skidskyttestafett. Dam efter dam sköt bort sig, och Tjeckiens skräll uteblev då Lucie Charvatova tappade balansen i en kurva. Finland fick en blek start men lyckades hålla ställningarna på slutet.

Finlands skidskyttedamer var inför OS ute efter en åttondeplats i stafetten och lyckades nästan. Laget med Suvi Minkkinen, Mari Eder, Erika Jänkä och Nastassia Kinnunen åkte i mål på nionde plats.

Eder och Minkkinen är Finlands starkaste kort, men sett till förväntningarna var det Jänkä och Kinnunen som stod för de vassaste insatserna.

Jänkä åkte den tredje etappen, och efter det sista stående skyttet var hon fyra. Jänkä tappade några placeringar i spåret och skickade ut Kinnunen som tia på ankarsträckan. Kinnunen hade då tjugo sekunder upp till femteplats.

Kinnunen missade bara ett skott och lyckades avancera en placering. Finland var elva sekunder från en åttondeplats.

Finlands stafett
EtappPlacering i växlingMissade skott
1. Suvi Minkkinen135
2. Mari Eder72
3. Erika Jänkä102
4. Nastassia Kinnunen91

Norge var nästan uträknat tidigt i stafetten. I den första växlingen var Norge på 17:e plats och halvvägs 11:a.

I det sjätte skyttet, där Jänkä avancerade till fyra, möblerades det om rejält i resultatlistan efter exceptionellt många missade skott.

Norskan Ida Lien var prickfri och plockade in över en minut på den skjutstationen.

– Det var en rejäl klättring, säger Tiril Eckhoff som åkte den andra sträckan till NRK.

– Vi låg långt efter då jag var inne för att byta om. Sedan kommer jag ut, Ida skjuter fullt och plötsligt är vi trea.

Charvatova åkte omkull

Skrällen Tjeckien gick ut på den sista sträckan som tvåa, hack i häl på Norge och Ingrid Tandrevold. Inför det sista skyttet åkte Tandrevold och Lucie Charvatova tillsammans och hade en halv minut till godo på en jagande trio.

Det blev ändå ingen spännande duell. Charvatova åkte till skogs i en kurva och tappade både fart och tid, ungefär en halv minut. Dessutom hade geväret tagit stryk och skyttet tog lång tid.

Norge var klar etta, medan Charvatova till sist fick nöja sig med en sjätteplats.

Frankrike såg ut att gå mot en andraplats, men Anais Bescond kroknade på slutet. Ryssland och Uliana Nigmatullina avancerade till tvåa och Bescond besegrade i spurtstriden om tredjeplatsen italienskan Federica Sanfilippo med minimal marginal.

Resultat:

1. Norge 1.12.54,1 (1+10)
2. Ryssland +24,6 (3+12)
3. Frankrike +32,6 (0+13)
4. Italien +32,6 (0+13)
5. USA +50,1 (0+13)

9. Finland +1.18,9 (0+10)

Diskussion om artikeln