Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Medier i USA: Ambassadanställdas familjer uppmanas lämna Kiev

Från 2022
Antony Blinken talar till pressen.
Bildtext USA:s utrikesminister Antony Blinken har försökt förhandla om det spända läget.
Bild: Martial Trezzini / EPA

USA har gett order om delvis evakuering av sin ambassad i Ukrainas huvudstad Kiev.

USA:s utrikesministerium har gett order om att de ambassadanställdas familjer ska börja lämna Ukraina på måndag, uppger CNN och Fox News.

Ambassaden uppges förbereda sig på att skicka hem personal som inte är nödvändig för verksamheten.

Nästa vecka väntas utrikesministeriet också uppmana amerikanska medborgare att lämna Ukraina med kommersiella flyg "så länge sådana står till buds".

En talesperson vid utrikesministeriet säger att inga meddelanden ges just nu, men att beredskapsplanering pågår i vanlig ordning med tanke på att säkerhetssituationen kan försämras.

Samtidigt säger samma källor att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har talat med USA:s utrikesminister Antony Blinken om saken och meddelat honom att han anser att en evakuering vore ”en överreaktion”.

Säkerhetsläget i Ukraina är spänt på grund av att Ryssland har samlat upp till tiotusentals soldater vid Ukrainas gräns. En rysk militäroffensiv befaras.

USA:s vapenförsändelse anlände till Kiev

I dag anlände 90 ton militär utrustning till Kiev från USA. Enligt BBC handlar det om den första leveransen av den vapenhjälp som president Joe Biden nyligen godkände. Leveransen bestod av bland annat ammunition till de ukrainska trupperna vid gränsen mot Ryssland.