Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berlusconi ställer inte upp i presidentvalet i Italien

Silvio Berlusconi
Bildtext Den 85-åriga Berlusconi är en mycket omtvistad figur.
Bild: Andrea Fasani / EPA

Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi har beslutat sig för att inte kandidera till presidentposten.

Det var högerkoalitionen som hade bett Berlusconi ställa upp som presidentkandidat.

Den 85-åriga Berlusconi är en mycket omtvistad figur i Italien, och mittenvänsterlägret hade redan uteslutit ett stöd för honom.

Berlusconi spärrades tillfälligt av från offentliga uppdrag efter att ha fått en fällande dom för skattebedrägeri 2013. Han står fortfarande inför rätta på grund av misstankar om muta av vittnen i samband med minderåriga prostituerade - händelser som är kopplade till hans ökända "Bunga Bunga"-sexfester för över ett decennium sedan.

Den italienske presidenten har många ceremoniella uppgifter, men har också ansvar då politiska kriser ska lösas vilket kan ge honom en nyckelroll.

– Vi kommer nu att arbeta med ledarna för center-högern ... för att komma överens om ett namn som kan samla en bred samsyn i parlamentet", heter det i Berlusconis uttalande.

Italiens president Sergio Mattarella.

Italiens nästa president – Berlusconi, Draghi eller "en kvinna"

Civilsamhället efterlyser en kvinna på posten.

Vem nu?

Nu ses nomineringen av premiärminister Mario Draghi som mest troligt.

Det hela är ändå komplicerat eftersom det i nuläget inte finns någon potentiell ny premiärministerkandidat som skulle kunna ta över efter Mario Draghi om han avgår som premiärminister för att bli ny president.

Den nuvarande presidenten Sergio Mattarella är populär

Italiens nuvarande och populära president Sergio Mattarellas svor presidenteden i februari 2015 och avslutar snart sina sju år vid ämbetet. Men i teorin skulle han kunna bli omvald, om han ställer sig till förfogande.

Källa: Reuters