Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hårda strider mellan IS och kurdstyrkor vid fängelse i nordöstra Syrien

Från 2022
Uppdaterad 22.01.2022 23:12.
Flyktingar i Syrien
Bildtext Syrier flyr från sina hem i området kring Ghwayran i staden Hasakeh 22.1.2022. Strider har pågått i tre dagar. g
Bild: Lehtikuva

Våldsamma strider mellan terrororganisationen Islamiska staten IS och kurdiska styrkor har utkämpats i nordöstra Syrien.

Organisationen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) som följer med situationen i landet, säger att nästan 90 människor har mist livet under tre dagar.

Våldet flammade upp på torsdag kväll då IS-krigare anföll ett fängelse i staden Hasakeh. Minst 3 500 misstänkta jihadister förvarades i fängelset, bland dem en del IS-ledare.

Hundratals fångar lyckades fly. Enligt SOHR har de kurdiska styrkorna inlett en operation för att gripa de flyende.

Tre år sedan IS "kalifat" föll samman

Det är nästan tre år sedan IS så kallade kalifat krossades.

Rörelsen är dock fortfarande aktiv, och attacken mot fängelset Ghwayran i den nordöstra staden Hasakeh var en av de mest omfattande operationerna på länge.

Minst 28 medlemmar av de kurdiska säkerhetsstyrkorna, fem civila och 56 IS-medlemmar har dödats" i samband med våldet, uppger Rami Abdel Rahman, chef för Syrian Observatory for Human Rights.

Striderna har dessutom utlöst en flyktingvåg från stadsdelar runt Ghwayran. Familjer flyr för tredje dagen i rad i den hårda vinterkylan.

Vinter i Syrien
Bildtext Läger för interna flyktingar i staden Raju i norra Syrien den 19 januari 2022.
Bild: Lehtikuva

Svårt för kurdstyrkorna att klara av bevakningen av IS-krigare

De kurdiska myndigheterna har länge varnat för att de inte har kapacitet att hålla, än mindre ställas inför rätta, de tusentals IS-krigare som tagits till fånga under flera års operationer.

Enligt kurderna är över 50 nationaliteter representerade i de kurdiskstyrda fängelser där mer än 12 000 IS-misstänkta nu hålls fängslade.

Många av fångarnas ursprungsländer har varit ovilliga att repatriera dem, av rädsla för en offentlig motreaktion i hemlandet.

Den autonoma administrationens högsta utrikespolitiska tjänsteman, Abdulkarim Omar, säger att fängelseattacken är en följd av "det internationella samfundets misslyckande i att axla sitt ansvar".

Kriget i Syrien, som bröt ut 2011, har dödat närmare en halv miljon människor och har utlöst den största konfliktorsakade fördrivningen av civila sedan andra världskriget.

Källa: AFP